Prekmursko vprašanje do podpisa Trianonske pogodbe - Bajc, Gorazd (Studia Historica Slovenica, 2020)
Avtorji so v članku prikazali pogled Velike Britanije na vprašanje razmejitve v Prekmurju po koncu prve svetovne vojne. Za boljše razumevanje naslovne tematike so najprej predstavili osnovne značilnosti najbolj severovzhodnega dela slovenskega etničnega ozemlja območja, nato so pozornost namenili britanskemu razumevanju mednacionalnih sporov na Ogrskem na predvečer vojne ter njihovemu dojemanju nevarnosti boljševizma v zadnjem obdobju vojne in po njej. V osrednjem delu članka so se osredotočili na vprašanje razmejitve na mirovni konferenci v Parizu, ko je bilo odločeno, da bo Prekmurje vključeno v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev.
Keywords: boljševizem; Bolshevism; Great Britain; Hungary; Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes; Kraljevina SHS; Paris Peace Conference; pariška mirovna konferenca; politična zgodovina; Prekmurje; Velika Britanija