Melanholija pegaste sove - Polič, Andraž (knjige, 2022)
Sova, ptica modrosti, ki vzleta v mraku in napoveduje slutnjo bolečine, ker spoznanje vselej nastopi kasneje, ko se usodni dogodki že zgodijo. Zato je okvir teh pesmi malanholičen. V pesniških ciklusih avtor prehaja od erotične navdahnjenosti do kontemplacije o minljivosti, kjer se pesmi poglabljajo v občutje prehoda: v čas ljubezenske zamaknjenosti in obredov poslavljanja. Te pesmi so kot štirje letni časi v pesniškem brezčasju- prelet na krilih duše skozi ogrožene gozdove: "Melanholija pegaste sove".