Štiri ženske avtobiografije - Novak-Popov, Irena (Jezik in slovstvo, 2008)
Razprava obravnava štiri romansirane avtobiografije: Podobe iz mojega življenja Ilke Vašte, Ure mojih dni Mire Mihelič ter Zaznamovana in Saga o kovčku Nedeljke Pirjevec. Avtorice so po rojstnih letnicah in objavah svojih zadnjih del za dve desetletji vsaksebi in iz primerjave njihovih življenjskih, pisateljskih/umetniških zgodb, konstrukcije avtobiografskega jaza, se kaže razvoj samozavedanja, sprejemanja in razgrajevanja vlog in položajev ženske v družbi. Subjekt se iz močne, tekmovalne upornice, ki hoče zavzeti javni prostor, zmehča v prilagodljivo, odzivno bitje, nazadnje pa zavzame položaj navidezne podrejenosti, ki je kot moč dopuščanja biti drugega onkraj tekmovalnega razmerja. S tem je presežen esencializem (usojenost) spolne razlike in dosežen premik v zgodovinsko spremenljive družbene konstrukte spola. Hkrati se razvijajo pripovedne strategije: preprost dialog med pripovedovalko in avtobiografiranko se razširja v večglasno strukturo, avtobiografija se fikcionalizira, tradicionalni realistični način pripovedi paumika minuciozno izdelani in diseminirani moderni pisavi.
Keywords: 20.st.; avtobiografije; literarne študije; Mihelič, Mira; Mihelič, Mira: Ure mojih dni; Pirjevec; Pirjevec, Nedeljka; Pirjevec, Nedeljka: Saga o kovčku; Pirjevec, Nedeljka: Zaznamovana; pisateljice; Slovene literature; slovenska književnost; Vašte, Ilka; Vašte, Ilka: Podobe iz mojega življenja