Spremljanje odpornosti neinvazivnih sevov Haemophilus influenzae proti antibiotikom v ljubljanski regiji - Ribič, Helena (Zdravstveno varstvo, 2003)
Haemophilus influenzae je pogost povzročitelj okužb dihal pri človeku. V prispevku smo prikazali rezultate spremljanja odpornosti proti nekaterim antibiotikom pri sevih H. influenzae, ki smo jih osamili iz različnih kužnin bolnikov ljubljanske regije v letih 2000 in 2001. V raziskavo smo vključili 117 sevov H. influenzae, ki smo jih osamili pri rednih mikrobioloških preiskavah v laboratoriju IVZ RS. Vsem sevom smo določili občutljivost za šest antibiotikov, ki jih pri H. influenzae vsakodnevno testiramo. Večino sevov H. influenzae (93 %) smo osamili iz kužnin iz dihal. Vsi sevi so bili občutljivi za amoksicilin s klavulansko kislino in azitromicin. Odpornost proti ampicilinu je bila 8 %, vsi sevi, razen enega, so tvorili laktamazo beta. Odpornost proti trimetoprimu s sulfametoksazolom je bila 21 %, proti cefakloru in tetraciklinu pa manj kot 5 %. V ljubljanski regiji odpornost H. influenzae proti antibiotikom zaenkrat še ni zelo visoka. Redno spremljanje odpornosti je pogoj, da bomo spremembe v odpornosti zaznali dovolj zgodaj in pravočasno načrtovali ukrepe. Osnovni pogoj, da odpornost zaznamo pravočasno, je dovolj veliko število osamljenih sevov oziroma preiskovanih kužnin.
Keywords: antibiotic; antibiotiki; bacteria; bakterije; infekcije; microbiology; mikrobiologija; občutljivost; odpornost