(U)pravni značaj pisnega strokovnega navodila za odbiranje arhivskega gradiva iz dokumentarnega gradiva - Čibej, Nada (Javna uprava, 2022)
Izdaja pisnega strokovnega navodila za odbiranje arhivskega gradiva iz dokumentarnega gradiva, dodatnega pisnega strokovnega navodila, strokovno-tehničnega navodila kot dela pisnih strokovnih navodil je zakonska obveznost arhiva. Z navodili so določene obveznosti zavezancev, ki v primeru neizpolnjevanja podležejo sankcijam (globam). Pravne narave pisnih strokovnih navodil pa niti zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih niti zakon o arhivskem gradivu, ki vsebuje podatke o zdravljenju pacienta, ne določa. Ostaja odprto vprašanje, ali so pisna strokovna navodila materialno dejanje kot ga razume stroka, splošni predpis, kot ga razume Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora, upravna pogodba ali konkreten upravni akt. Poleg tega moramo navodilo, ki ga izda pristojni arhiv, obravnavati tudi v luči enega od meril za vrednotenje arhivskega gradiva, ki ga določa zakon, in sicer »potrebe za trajno pravno varstvo za doseganje pravic oseb«. V prispevku sta primerjalno zgodovinskopravno obdelani vloga in razvoj pisnega strokovnega navodila ter s sistematično metodološko razlago zahteve zakonodajalca, ki kažejo na to, da ima pisno strokovno navodilo elemente konkretnega upravnega akta.
Keywords: administrative act; archives; arhivistika; arhivsko gradivo; javno pooblastilo; pisno strokovno navodilo; public authorisation; upravni akti; written professional instruction