Čustva žalovanja po smrti bližnje osebe pri starozaveznih ženskah - Platovnjak, Ivan (Bogoslovni vestnik, 2024)
V Stari zavezi najdemo različne opise žalovanja moških in žensk. Razlike izhajajo iz njihovih družbenih vlog in pričakovanj družbe. Opisi vključujejo fizične izraze, kot so trganje oblačil, oblačenje v raševino in posipanje glave s pepelom, ter dejanja ponižnosti in globoke žalosti, kot sta post in glasna lamentacija. Čustva in jakost žalovanja so pri obeh spolih živo prikazani, kar poudarja človeško izkušnjo izgube. Skupni in različni elementi kažejo na globoko osebno in skupnostno žalovanje, ki je omogočalo izražanje izgube in iskanje tolažbe. V našem prispevku se osredotočamo na analizo čustev v procesu žalovanja, predvsem ob starozaveznih ženskih likih. Najprej bomo predstavili razumevanje teh čustev, nato pa posamezna čustva na podlagi Stare zaveze in različnih ženskih likov.
Keywords: čustva; emotions; grieving; lamentacije; lamentations; Old Testament; Old Testament female characters; Stara zaveza; starozavezni ženski liki; women; žalovanje; ženske