Novela ZPP-E in postopek pred sodišči prve stopnje - Grbović, Đorđe (Pravni letopis, 2020)
Glavnina članka obravnava trenutni neuspeh osrednje novosti zadnje novele v zvezi s prvostopenjskim postopkom, pripravljalnega naroka, ki je podoben nemškemu naroku, imenovanemu früher erster Termin. Razloge za neuspeh pripisuje značilno prenagljenemu sprejemanju nove zakonodaje, katerega posledica so nejasne določbe, in podcenjevanju močno prisotne, če že ne prevladujoče kulture pravdanja, skladno s katero stranke vseh svojih navedb, dokazov, argumentacije in zahtevkov ne priskrbijo, kolikor izčrpno in zgodaj v postopku je mogoče. Članek opozarja na zapostavljeni protitok iz pravne teorije in sodne prakse, ki izvira iz predzadnje novele ZPP-D, s pomočjo katerega bi se navedena kultura lahko začela preobražati in bi tudi navedeni novi narok morda lahko kdaj zaživel. Preostanek članka vsebuje komentar nekaterih drugih (pre)nov(ljen)ih institutov prvostopenjskega postopka.
Keywords: pravdni postopek; sodišča; zakonodaja