Borovnica ali černa jagoda. Kdo jih ne pozna b o r o v n i c ali prav za prav černih jagod (Vaccinium Myrtillus), ki ste je ne-davno pridno nabirali v svoje canjice in je na prodaj nosili v terg? Ni pa še zadosti, da ste pri nabiranji okusnih jagodic večkrat bili černi okrog ust, ampak spodobi se, da veste tudi kaj povedati od rastline, ki je posebno vam otvoci zarad vžitnega sadu tolikauj ljnba in draga. Ob kratkera vam hočem tedaj popi-sati to rastlino, a vi se potem naučite na painet, kar vam bodem povedal. Borovnica je inajben, pritličen, komaj za poldrugi čevelj visok in jako vejtiat germ z zelenimi, ostroroba-timi vejicami. Listi so jajčasto okrogli iu drobno narezljani. Vencič je verčast, bledozelen, nekoliko ntdečkast in inia 8 praMkov. Borovnica rodi černe jagode grahove debelosti, ki so prav dobra in zdrava jed. Posebno otroci je radi zobljejo. Ta rastlina raste navadno v velikej množini po gozdih in gorah. Cvete meseca junija in julija. Jagode se vživajo večidel surove, pa tudi kuhane in posušene nam dajejo dobro jedilo.