Dendrokronologija in dendroklimatologija Planine pri jezeru v Julijskih Alpah - Ogrin, Darko (Geografski vestnik, 1998)
S standardnimi dendrokronološkimi in dendroklimatološkimi postopki smo v neposredni okolici Jezera na Planini pri jezeru (n. v. 1450) severno od Bohinja v Julijskih Alpah analizirali 21 smrek in 19 macesnov. Debelinski prirast smrek je v tesni povezavi z nadpovprečnimi temperaturami, še posebej v vegetacijski dobi. Vpliv padavin je manj izrazit, še najpomembnejši je v jeseni pretekle vegetacijske sezone. Pri macesnih, ki imajo manjšo sinhronost priraščanja, so zveze manj jasne.
Keywords: chronology; climatology; dendrologija; Julian Alps; Julijske Alpe; klimatogeografija; klimatologija; kronologija; microclimate; mikroklima; Slovenia; Slovenija