Borderline tumors of the ovary - treatment and survival at Maribor teaching hospital between 1993 and 2001 - Gorišek, Borut (Zdravniški vestnik, 2009)
Izhodišča. Z nalogo smo želeli ugotoviti starostno strukturo bolnic z mejno malignimi tumorji jajčnikov, deleže posameznih stadijev bolezni ob diagnozi, načine zdravljenja, preživetje in bolezni prost interval. Metode. V retrospektivno raziskavo so bile vključene vse bolnice (55), zdravljene v Splošni bolnišnici Maribor v obdobju 1. 1. 1993 do 31. 12. 2001. Redno so bile spremljane, sledenje pa se je zaključilo 31. 12. 2006. Rezultati. Do 40. leta starosti se je pojavilo 25,5 % mejno malignih tumorjev jajčnikov. Ob ugotovitvi bolezni je bilo kar 80 % v stadiju I. Sledenje je trajalo 94,9+/-74,2 mesecev. Operativni poseg je bil omejen na adnekse pri 23,6 % bolnic. Pelvična limfadenektomija je bila narejena pri 16,4 % bolnic, bezgavke so bile pozitivne pri 22,4 %. Paraaortna limfadenektomija je bila narejena pri 5,45 % bolnic, vse bezgavke so bile negativne. Pooperativno KT je prejemalo 16,4 % bolnic, vse so jo prestale brez težav. Zaradi osnovne bolezni je umrla ena bolnica, zaradi drugih vzrokov še tri. Absolutno preživetje (celotno, enoletno, triletno in petletno) za stadij I ter stadije II-IV je bilo 100 % in 98 %. Do ponovitve bolezni je prišlo pri eni bolnici stadija IIIC z obojestranskim seroznim papilarnim mejno malignim tumorjem jajčnika 7,5 leta po zaključku primarnega zdravljenja. Zaključki. Mejno maligni tumorji jajčnikov so se pojavljali v kasnejši starosti kot poročajo v literaturi. Absolutno preživetje je bilo zelo dobro. Bolezen se je ponovila v 1,8 %.
Keywords: ginekologija; Jajčnik, novotvorbe; jajčniki; Ovarian Neoplasms; Ponovitev bolezni; Preživetje; prognoza; rak (medicina); Recurrence; Retrospective Studies; Retrospektivne študije; Survival; therapy; Zdravljenje