Assessment of the physical and mechanical properties of Pseudocedrela kotschyi wood from Ghana's savannah zone - Wongara Ibrahim, Bashiru (Acta silvae et ligni, 2026)
V tej študiji so ocenili fizikalne in mehanske lastnosti lesa Pseudocedrela kotschyi iz območja Savannah v Gani z uporabo treh odraslih dreves iz Jeyirija v okrožju Wa East. Vzorci iz spodnjega, srednjega in zgornjega dela debla so bili testirani po protokolih BS 373 (1957). Rezultati so pokazali znatne vertikalne gradiente v lastnostih lesa: vsebnost vlage se je z višino povečala s 44,5 % na 49,54 % (p = 0,001), medtem ko se je gostota zmanjšala s 747,92 kg/m3 na 705,63 kg/m3 (p = 0,042). Dimenzijska stabilnost se je poslabšala navzgor, pri čemer se je volumetrično krčenje povečalo z 9,48 % na 12,46 % (p = 0,005), volumetrično nabrekanje pa z 10,09 % na 15,41 % (p = 0,003). Vse mehanske lastnosti so se z višino zmanjševale: modul elastičnosti se je zmanjšal s 4801 na 4077 MPa, modul lomnosti s 24,26 na 19,95 MPa, tlačna trdnost s 37,82 na 33,96 MPa in strižna trdnost s 16,62 na 13,08 MPa. Na splošno ima P. kotschyi značilnosti trdega lesa srednje gostote in zahteva strategije izrabe in razvrščanja na podlagi položaja.
Keywords: dimensional stability; dimenzijska stabilnost; izraba lesa; lastnosti lesa; mechanical properties; mehanske lastnosti; območje savane; position-based grading; Pseudocedrela kotschyi; razvrščanje na podlagi položaja; savannah zone; timber utilization; tropical hardwood; tropski trdi les; vertical variation; vertikalne variacije; wood properties