Analiza poselitve glede na geomorfološke značilnosti z metodo Monte Carlo - Podobnikar, Tomaž (Geografski vestnik, 2000)
Za prostorske analize v geografskih informacijskih sistemih se vedno bolj uporabljajo prilagojene prostorske statistične metode in tehnike. Ena od njih je tudi metoda Monte Carlo, ki je v članku predstavljena na primeru testiranja statistične značilnosti vzorcev točk v prostoru glede na geomorfološke lastnosti površja. Na testnem območju Polhograjskega hribovja je testirana prostorska porazdelitev hiš in prebivalstva glede na oddaljenost od vodnih izvirov in vodotokov ter glede na nadmorsko višino, naklon, ekspozicijo, osončenost in zakraselost površja. Rezultati empiričnih testiranj z metodo Monte Carlo so primerjani s tradicionalnimi statističnimi testi.
Keywords: informacijski sistemi; geografski informacijski sistemi; prostorski informacijski sistemi; metoda Monte Carlo; Monte Carlo method; geomorfologija; geomorphology; poselitev; naselja; Slovenia; Slovenija; Polhograjsko hribovje; Polhov Gradec Hills