Uredniika priloga »Kmetovalcu". VRTNAR. List s podobami za šolsko vrtnarstvo, vrtnarstvo sploh in za sadjarstvo. Št. 13. V Ljubljani. 15. julija 1889. Letnik II. Vipavci, poprimite se zelenjadarstva! Dne 24. junija sem bil v Ljubljani, kjer sem zanimal se za vipavsko sadjarsko zadrugo. Vprašal sem, kako uspeva. Najmerodajnejša, to je najbolj vešča o tej reči,.namreč gospod tajnik c. kr. kmetijske družbe gosp. Pirc in zadružni prodajalec gosp. V. Uršič sta mi zatrdila, da se vede prav dobro, a bi se še bolje, ako bi le kaj več sadja bilo letos, in pa ako bi Vipavci imeli kaj več zgodnje zelenjave, po kateri posebno zelo povprašujejo. No, da letos ni obilo sadja v Vipavi, za to pač Vipavci ne morejo. Ali zgodnje zelenjave bi pa imeli lahko dosti in stržili bi za njo prav lep denar. Da bi se Vipavci najumnejše vrtne zelenjave poprijeli, ne mislim, ampak bolj poljske ali njivske, pa vender le onod, koder je za pridelovanje zgodnje zelenjave najpoglavitnejših reči, ki jih je treba, namreč vode za zalivanje in prav prisojne in zavetne lege. In tega v Vipavi pač ne manka, dasi res ne splošno. Osobito prav pod gorami ležeča sela kakor: Lozice, Št. Vid, Gradišče, Vipava, Vrhpolje, Budanje, i. t. d , pridelovala bi lahko kaj zgodnjo in lino zelenjavo. Sicer imamo jako cenjeno zgodnjo zelenjavo, katero bi Vipavci sploh lahko pridelovali, ker imajo sploh zgodnje podnebje, in ker do-tičnim rastlinam skoraj zalivati ni treba. Taka zgodnja zelenjava je: špargelj, grah, krompir, fižol, zelje, artičoka. Ako bi Vipavci hoteli ravno naštete rastline obiloma pridelovati, kak lep denar bi za nje dobivali ? Ali to je zlo, da je kmetovalec povsod strašansko konservativen in da se vsled tega novih reči kaj nerad loti. Tako je ne le v Vipavi, ampak po vsem Slovenskem, da, po vesoljnem svetu sploh! Drugi stanovi niso približno tako konservativni. Poglejmo na pr , kako malo let je bilo treba, da so črevljarji sploh začeli raniti lesene žebljiče, ali krojači šivalne stroje i. t. d. Ako pomislimo, da sta v Vipavi vino in sadje skoraj edina vira, iz katerih more kmetovalec denarja zajemati, in da se bode — Bogu bodi potoženo! — prvi vir zaradi trtne uši močno posušil, pač je skrajni čas, da se Vipavci lotijo reči, katera bi odpadle kmetijke dohodke vsaj nekoliko nadomestila, in to bilo bi ravno pridelovanje zgodnje zelenjave. Sicer smo vajeni od preprostega kmetovalca, kateremu kaj novega priporočamo slišati: a! to ni pri nas navada, tega se ne bodemo lotili! No, Vipavci slove sploh za najrazboritejše kmetovalce, kakeršni so tudi v istini, in ni skoraj misliti, da bi zgodnje zelenjave zaradi tega ne hoteli začeti pridelovati, ker to dozdaj v Vipavi ni bilo navada. Kako lepo in kako hitro so se poprijeli Vipavci, n. pr. pridelovanja krmske pese, dasi jej vipavsko podnebje nikakor prav dobro ne ugaja; kako hitro so se poprijeli novih vrst trt, novega načina zasajanja vinogradov, novega načina naprave vina, kako hitro so si omisliti ameriških trt itd. 50 la tako je za gotovo upati, da se bodo tudi pridelovanja zgodnje zelenjave poprijeli, dasiravno to do zdaj ni navada. Sila kola lomi, pravi pregovor, in v sili je dolžnost človeku pomagati si. Nikakor nočemo torej dvomiti, da bi se Vipavci pridelovanja zgodnje zelenjave ne hoteli lotiti. In zato hočemo popisati nekatere rastline, katere je lahko obiloma s primerno majhnim trudom pridelovati ter jih prav lahko v denar spraviti. t. Špargelj. Šparglja pridelujejo po dosti krajih ogromno veliko, kar cole njive ga imajo in povsod delajo z njim prav dobro kupčijo. Tako najbolj slovi francoski špargelj iz Argentila, katerega presnega, posebno pa tudi ukuhanega po vsej Evropi razpošiljajo. V Avsriji sinje kaj močno špargelj iz Eibenšica na češkem. V Eiben-šicu ,so se združili kmetovalci v veliko, špargelj pridelujoče društvo, ki dela prav dobro kupčijo. Dosti prav finega šparglja pridelujejo na Koroškem okoli sv. Vida, prav veliko tudi na Goriškem okoli Gorice, le žal! da je zaradi slabega načina pridelovanja goriški špargelj kaj slab in zaradi tega tudi slabo plačan. No, pa vender se gotovo Goričanom pridelovanje šparglja še vedno dobro izplačuje, ker sicer bi ga gotovo opustili. Ako bi Goričani svoj špargelj prav pridelovati umeli, stržili bi zanj ob veliko manjših stroških za napravo špargljevih leh ali špargljišč, kakor pravijo, gotovo tri do štirikrat več nego sedaj. Da je to gola, z izkušnje povzeta istina, ne pa le dozdeva, dokazuje pač to le. Na nekdanji deželni vinarski, sadjarski in poljedelski šoli na Slapu pri Vipavi napravili so leta 1874. in 1875. precej veliko špargljišče, to pa ne po zastarelem goriškem načinu, ampak po veliko cenejšem francoskem. Ko je začelo špargljišče dobro roditi, prodajali so kilo špargljev po 80 kr., goriškega pa je bilo v istem času, kolikor se ga je hotelo, po 30, da še celo le po 25 kr. dobiti. Naročila na špargelj so dohajala tako gosto, da ni bilo nikakor mogoče vsem ustreči. No, dva vipavska posestnika, Ferdinand Malik na Slapu in gospod Franjo Kavčič v Št. Vidu, lotila sta se tudi pridelovanja šparglja po novem načinu, in letos sta ga prodajala (vsaj g. Kavčič tako) že po goldinarji kilo. V Vipavi po novem načinu pridelovani špargelj je jako fin po okusu, jako lep, kar pa je poglavito, je to, da je jako zgodenj. Ko na Koroškem, češkem i. t. d. na špargelj še skoraj niti ne mislijo, imajo ga že v Vipavi. Za špargelj bi Vipavci lahko na leto potegnili tisoče goldinarjev, ako bi ga začeli na veliko pridelovati. Kar že vzorne lege za pridelovanje zgodnjega šparglja bi bile posebno: Podbreg pri Št. Vidu, Gradišče, Budanje, s kratka podgorske jako prisojne lege. Vipavci, ne premišljujte se torej več dolgo, pa lotite se pridelovanja šparglja na veliko. Boljši, inteligentni posestniki, po Vas naj se vzgledujejo drugi, saj bodete imeli pač korist od tega. Njiva, katera Vam s poljedelskimi pridelki po 50 gld. na leto daje, dajala Vam bode ob enakih stroških po 100 ali pa še po več goldinarjev, ako jo izpremenite v špargljišče: Kdor se hoče poučiti, kako se po novem francoskem načinu špargelj prideluje, kupi naj v tiskarni Viktorja Dolenca v Trstu „Koledar za prestopno leto 1884. in kažipot po Trstu“. V tej knjigi je pridelovanje šparglja po najboljšem načinu natanko popisano ter s podobami pojasnjeno. Knjižica stane 50 kr. Sicer bode gosp. Kavčič v Št. Vidu gotovo toliko prijazen, da bode vsakemu, kdor se za stvar zanima, rad svoje špargljišče pokazal ter pojasnil osnovo in obdelovanje. 2. Zgodnji grah. Zgodnji grah je k