Primerjava digitalnega modela reliefa (DMR), senčenega z monokromatsko svetlobo iz stacionarnega vira in multispektralno senčenega DMR iz več smeri na območju Slovenije - Komac, Marko (Geologija, 2000)
Do pred kratkim so senčenje reliefa ročno opravljali bolj izkušeni kartografi.Z uvedbo avtomatičnega senčenja reliefov z računalniki je bila privzeta klasična metoda senčenja, ki je uporabljala metodo oddaljenega enojnega belega svetlobnega vira, podoba pa je obarvana v sivi barvni lestvici. Pri metodi uporabe enojnega svetlobnega vira lahko pride na posameznih delih reliefa do zakrivanja struktur in oblik reliefa. Iz tega razloga je bila razvita metoda združitve treh podob, iz različnih smeri enčenega reliefa. Vsaka od podob predstavlja eno od osnovnih barv RGB barvne lestvice. Metoda je obetavna, saj se uspešno sooča z nekaterimi problemi, ki nastanejo pri klasičnem senčenju. Pričujoči članek poskuša ugotoviti uporabnost metode za območje Jelovice in s tem njeno uporabnost za slovensko ozemlje.
Keywords: digitalni model reliefa; geodesy; geodezija; kartografija; relief; satelitski posnetki; Slovenia; Slovenija; topography