66 Gospodarske skušnje. (Špargeljnu s soljo gnojiti}. Iz tega, da na ne-kterih primorskih bregovih divji špargelj raste, bi se samo po sebi smelo misliti, da k temu naj več pripomore slana morska voda. Na Francozkem je gosp. Bequerel skusil špargeljnu s soljo gnojiti. 27. decembra 1847 je pervikrat 8 stebel starega špargeljna v merzlo gredo z navadno parstjo presadil; 4 špar-geljne je pognojil, vsacega z poldrugim lotom soli, 4 pa ne. & soljo pognojeni so pognali 14 dni poprej; 27. aprila je vse odrezal; s soljo gnojeni so vagali 163 gramov, uni pa le 124. (10 gramov francozke vage je po naši toliko kot pol lota in 3/4 kvint.) Večkrat je še to skušal, zato pravi, da je dobro, ako se vsakemu špargeljnu vsako leto, preden začne kali poganjati, s kakim poldrugim lotom soli pognoji.