Tipologija stavčnočlenskih odvisnikov v slovenščini - Gabrovšek, Dejan (Slavistična revija, 2019)
Prispevek obravnava tipologijo slovenskih podredno zloženih povedi, kakor se je izkazala z vidika različnih stopenj odvisnosti, s tem da najvišjo stopnjo odvisnosti med odvisnim in matičnim stavkom izražajo stavčnočlenski odvisniki (in znotraj njih vezljivi), nižja stopnja je izražena z nestavčnočlenskimi odvisniki, ki hkrati nakazujejo prehod v zgolj vzporednost dveh propozicij. Tipologija se omejuje na odvisnike, ki znotraj izhodiščne matične propozicije zasedajo vlogo stavčnih členov ali njihovih delov, zato so stavčnočlenski odvisniki.
Keywords: conjunctions (linguistics); podredje; skladnja; Slovenian language; slovenščina; subordination (linguistics); syntax; vezniki (jezikoslovje)