SREDNJEŠOLCJ Kljuh možnostim redki gostje šolskih kuhinj Vroča hrenovka, obloženi kruhek, burek, ocvrt krompir-ček, jogurt, coca-cola, najraje pa kar nič. Takole bi lahko opi-sali jedilnik malic, ki jih sred-nješolci največkrat v naglici zmečejo vase. Po podatkih analize šolske prehrane učen-cev srednjega usmerjenega izobraževanja, ki jo je v začet-ku letošnjega šolskega leta pripravil Zavod za napredek gospodinjstva v Ljubljani, se le polovica Ijubljanskih šolarjev lahko prehranjuje v šolah (po-dobne številke so tudi v ostali Sloveniji). Ostali si dopoidan-ski obrok privoščijo na ulici -ob kioskih ali v bifejih. Nekate-ri redki pa si malico nosijo od doma. Bežigrajske srednje šole močno izstopajo nad povpreč- jem, saj je učencem v vsaki izmed šestih šol na voljo mali-ca, v treh (v PTT srednješol-skem centru, Srednji šoli te-hniških strok in osebnih stori-tev in v Srednji vzgojiteljski šo-li) pa celo kosilo. Kljub temu pa so mladi redki gostje šol-skih kuhinj. Pravijo, da se je-dilniki prepogosto ponavljajo in da so cene malic previsoke. Nekaj resnice pa bo najbržtudi v trditvi, da ga ni lepšega ra-zvedrila, kot dopoldanski skok v bližnji lokal ali do kioska, kjer lahko mimogrede srečaš še prijatelja in pokadiš svoj »obrok« tobaka, če ti seveda plitev dijaški žep to dopušča. Kljub šestim šolskim kuhinjam tudi za Bežigradom ne smemo stati križem rok, menijo na ob-činskem komiteju za družbene dejavnosti. Da bi povečali za-nimanje mladine za šolsko prehrano, bi se morali proble-mu posvetiti vsi pedagoški de-lavci in ne nazadnje tudi mla-dina skupaj s starši. Kakšno predavanje o pomenu zdrave prehrane tudi ne bi bilo odveč. Skrajni čas pa je že, da odpre-mo v občini, ki se lahko pohva-li z množico dijakov in študen-tov, mlečno restavracijo! Še je čas, da do letošnjega novega začetka šolskega leta prehra-no srednješolcev in miadine nasploh drugače organizira-mo. Obetajo se sestanki, tako na občinski konferenci sociali-stične zveze kot na komiteju za družbene dejavnosti in morda še kje. Mogoče bo tudi kakšen rezultat. V. P.