Novejša sodna praksa VS RS na področju delovnih razmerij - Debelak, Marijan (Delavci in delodajalci, 2019)
Po uvodni predstavitvi dveh procesnih novosti pred Vrhovnim sodiščem RS, avtor predstavi nekaj primerov novejše sodne prakse Vrhovnega sodišča RS v individualnih delovnih sporih. Ti primeri so podani po posameznih institutih delovnega prava: obstoj delovnega razmerja, trpinčenje na delovnem mestu, vodilni in poslovodni delavci, odpoved pogodbe o zaposlitvi, sodna razveza pogodbe, nadurno delo, dodatek za delovno dobo in razlaga kolektivnih pogodb. Zlasti zanimiv je razvoj sodne prakse v primerih trpinčenja (npr. pri postavitvi odškodninskega zahtevka), vodilnih in poslovodnih delavcev, možnosti kompenzacije presežnih ur po koncu referenčnega obdobja ter plačil takšnih ur in možnosti določitve dodatka za delovno dobo le za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu.
Keywords: case law; dodatek za delovno dobo; existence of an employment relationship; interpretation of collective agreements; leading and managerial staff; mobbing; nadurno delo; obstoj delovnega razmerja; odpoved pogodbe o zaposlitvi; overtime work; razlaga kolektivnih pogodb; seniority bonus; sodna praksa; termination of employment contract; trpinčenje; vodilni in poslovodni delavci