Corrosion of Al/SiC metal-matrix composites - Tandler, Marko (Materiali in tehnologije, 2000)
Kompoziti vrste Al/SiC so moderni materiali, ki imajo v primerjavi z današnjimi konvencionalnimi materiali najboljšo kombinacijo masa-lastnosti-cena. Vendar je njihova uporaba zaenkrat omejena predvsem na vojaške in vesoljske tehnologije oziroma materiale. Ti materiali pa počasi prodirajo tudi na civilno področje in že zamenjujejo različne konvencionalne materiale v velikoserijskih proizvodnjah, kot so na primer avtomobilska industrija, bela tehnika, proizvodnja športnih izdelkov, izdelkov za prosti čas itd. Poleg mehanskih lastnosti je zato zelo pomembno poznavanje korozijske odpornosti te vrste materialov. Tako smo v laboratoriju za korozijo IMT v Ljubljani izvedli korozijske preiskave izbranega kompozita Al/SiC v iztiskanem in toplotno obdelanem stanju. Kot primerjava nam je rabila konvencionalno izdelana Al-zlitina podobne sestave. V prispevku predstavljamo potek in rezultate preiskav. Ti so pokazali, da ima konvencionalna zlitina AlSi7Mg1 boljšo odpornost proti koroziji. Najboljšo odpornost proti koroziji oziroma najmanjšo korozijsko hitrost imata oba izbrana materiala v toplotno obdelanem stanju in v 3.5 % vodni raztopini NaCl, ki najbolje opisuje agresivne razmere v obmorski atmosferi. Napetostno korozijske preiskave pri predpisanih obremenitvah niso pokazale, da bi prišlo do napetostnega korozijskega pokanja materialov. Prišlo je le do splošne površinske korozije, ki se izraža v občutnem zmanjšanju preseka (kontrakciji) preizkušancev. Zmanjšana kontrakcija preizkušancev glede na izhodno stanje je predvsem posledica vodikove krhkosti.
Keywords: korozija; kompoziti; aluminij; aluminum; silicijev karbid; karakterizacija