The fatigue behaviour of aluminium foam - Nosko, Martin (Materiali in tehnologije, 2013)
Cilj tega dela je bilo preučevanje vedenja aluminijevih pen pri preizkusu utrujenosti s tlačno-ciklično tlačnim obremenjevanjem v odvisnosti od uporabljene obremenitve. Razlog je bil ugotoviti obremenitev za zdržljivost za utrujenost do 10na{5} ciklov brez majhne plastične deformacije, manj kot 1mm ter z njo. Vzorci so bili ciklično obremenjeni z različnimi silami (proporcionalno ravnotežni sili, ugotovljeni pri enoosnem tlačnem preizkusu) veni smeri, da bi izločili vpliv anizotropije pene. Poleg tega je makroskopsko predstavljeno vedenje aluminijeve pene pri preizkusu utrujenosti stlačno-ciklično tlačnim obremenjevanjem. Ugotovljeno je, da je 50 % obremenitve, dobljene pri enoosnem tlačnem preizkusu, dovolj, da pena z gostoto 0,211 +/- 0,007 g cmna{-3} pri utrujenostnem preizkusu zdrži 10na{5}ciklov.
Keywords: aluminijeve pene; utrujenost materialov