Personalizirani pristopi v klinični biokemiji in laboratorijski medicini - Marc, Janja (Farmacevtski vestnik, 2020)
Personalizirani pristopi v obravnavi številnih kroničnih bolezni, kot so rak, osteoporoza, avtoimunske in sklepne bolezni, v zadnjem desetletju nezadržno prodirajo iz raziskovalne sfere v klinično prakso. Cilj teh pristopov je, da na osnovi genetskih in drugih dejavnikov individualiziramo zdravljenje v smislu doseganja optimalnih učinkovitosti in varnosti. Ključno vlogo v tem procesu imajo poleg zdravnikov in farmacevtov tudi strokovnjaki laboratorijske medicine, saj zagotavljajo informacije, na osnovi katerih oblikujemo optimalno zdravljenje za določenega bolnika. Na Katedri za klinično biokemijo in laboratorijsko medicino razvijamo različna področja personalizirane (oz. precizne) medicine, kot so farmakogenomika, nutrigenomika, in celično zdravljenje, in sicer v kontekstu različnih bolezni, kot so akutna limfoblastna levkemija, kronična limfatična levkemija, osteoporoza in degenerativne bolezni sklepov ter avtoimunske bolezni. Nadaljnja translacija omenjenih pristopov v klinično prakso je odvisna od stopnje izobraženosti zdravstvenih delavcev na tem področju. Zato je pomemben cilj Katedre in Fakultete za farmacijo uvajanje teh vsebin tudi v študijske programe.
Keywords: Avtoimunske bolezni; Degenerativne bolezni; degenerativne bolezni sklepov; Levkemija; Osteoporoza; Personalizirana medicina