Die Wege zur Reform der Kirchenmusik im Slowenien des 19. Jahrhunderts - Nagode, Aleš (Muzikološki zbornik, 2019)
Članek obravnava historizem kot smer v cerkveni glasbi 19. stoletja, katere predstavniki so želeli obnoviti pravo cerkveno glasbo z obujanjem del preteklosti in ustvarjanjem novih po historičnih zgledih. Predstavlja postopno uveljavljanje historističnih idej na Slovenskem, sprva v glasbeni publicistiki ter kasneje v reprodukciji in skladateljskem ustvarjanju
Keywords: 19. Jahrhundert; 19.st.; Cäcilianismus; cecilijanstvo; Historismus; historizem; Kirchenmusik; religiozna glasba; Slovenija; Slowenien