Anton Martin Slomšek in vprašanje enotnosti slovenskega kulturnega prostora - Ogrin, Matija (Slavistična revija, 2012)
Članek predstavi Slomškova prizadevanja za jezikovno ter kulturno integracijo slovenskih dežel v desetletjih med 1821 in 1862. Navzočnost slovenskega kulturnega in zemljepisnega prostora v Slomškovem delu je predstavljena s pomočjo njegove korespondence in potopisov, z gledišč Slomškovega dela za enoten slovenski knjižni jezik in Slomškove literature (pesmi).
Keywords: 19.st.; 19th century; geolinguistics; geolingvistika; knjižni jezik; literarna geografija; literary geography; Slomšek, Anton Martin, 1800-1862; Slovene; Slovene literary language; Slovene literature; slovenska književnost; slovenski literarni prostor; slovenščina; space of Slovenian culture; standard language