Razkrivanje temnih resnic družbe in nezlomljiva moč dobrega v Dickensovem romanu Oliver Twist - Avsenik Nabergoj, Irena (Primerjalna književnost, 2017)
Prispevek predstavlja Dickensov roman Oliver Twist in se osredotoča na literarno tehniko razkrivanja kontrastnega razmerja med kriminalnimi dejanji starega Fagina in plemenitim ravnanjem sirote Oliverja. Analizira razpletanje zgodbe do najstrožje kazni in zmagoslavja dobrega nad zlim. Zanima nas predvsem, s katerimi sredstvi Dickensovo narativno besedilo, ki je zapisano in se bere v specifičnih kontekstih, tematizira, problematizira ali konsolidira specifične moralne vrednote in norme. Dickensov roman s svojo narativnostjo razkriva etična vprašanja v območju človekovih vrednot in odgovornosti v kapitalistični družbi, ki je polna nepravičnosti, zlorab ter odkritega ali prikritega nasilja. Prinaša pripovedi in refleksije o delovanju in značaju različnih oseb, vzetih iz resničnosti, ter jih postavlja pred bralca, da bi izzval njegovo vrednotenje, moralno sodbo in etično angažiranost. Razkrivanje notranje povezanosti dejanj in posledic kaže, kako literatura, še posebej roman s svojo narativnostjo, lahko učinkovito dopolnjuje moralno filozofijo (Nussbaum). Medtem ko je moralna filozofija vezana na abstraktni jezik in se ukvarja z univerzalijami, pa pripoved s svojo imaginacijo in sposobnostjo za celostno zaznavanje duševnega in duhovnega stanja junakov vadi človekov praktični moralni čut za zasledovanje etosa, ki osmišlja celotno kompozicijo Dickensovega romana.
Keywords: Dickens, Charles, 1812-1870; literature and ethics; literary criticism; "Oliver Twist"; ethical turn; literatura in etika; literary science; English literature; literarna veda; etični obrat; good and evil; angleška književnost; dobro in zlo