Cernunnos in Slovenia? - Šašel Kos, Marjeta (Arheološki vestnik, 2010)
Na nagrobniku s sedmimi doprsji iz 2. ali 3. stoletja po Kr., ki je bil najden zelo verjetno v Črnomlju v Beli Krajini, so na obeh stranskih ploskvah ohranjene slabo vidne reliefne upodobitve. Na desni strani je prikazan moški zrogovi in kopiti ter pes, ki ga grize v stegno. Na levi zgoraj je upodobljen konjenik s kopjem v roki, spodaj pa tri osebe; srednja je ženska, pred katero stoji moški s kopjem. Peter Petru je zelo poškodovane reliefe razložil kot prizore, povezane s kultom keltskega boga Cernuna in žrtvovanjem človeka, vendar podrobnosti, ki jih je mogoče razločiti, ne ustrezajo njegovi interpretaciji. Gre za upodobitev mita o Aktajonu, ki ga je Artemida/Diana spremenila v jelena in so ga raztrgali lastni psi.
Keywords: 2./3.st.; 2nd/3rd cent.; arheološke najdbe; art themes and motives; Črnomelj; Greek mythology; grška mitologija; likovni motivi; nagrobniki; Roman antiquities; Slovenia; Slovenija; tombstones