PENDOLINO I Avtorji: Milena Bučar-Miklavčič, Ohranjanje, Ohr anjanje, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, vrednotenje, vr ednotenje, Erika Bešter, Jakob Fantinič, karakter kar izacija akter Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, in zbiranje in zbir Vasilij Valenčič, Saša Volk, genskih viro genskih vir v oljk o Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik 2 PENDOLINO: Ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk Avtorji: Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik Tehnični urednici: Maja Podgornik, Alenka Obid Avtorji fotografij: Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Jaka Jeraša, Milena Bučar-Miklavčič, Maja Podgornik, Jakob Fantinič, arhiv ZRS Koper Oblikovanje in prelom: Alenka Obid Založnik: Znanstveno-raziskovalno središče Koper, ANNALES ZRS Za založnika: Rado Pišot Spletna izdaja, dostopna na: http://www.zrs-kp.si/index.php/re-search-2/zalozba/monografije/ Koper, 2022 Publikacija je nastala v okviru Javne službe izvajanja strokovnih nalog s področja oljkarstva, ki jo financira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS. Kataložni zapis o publikaciji (CIP) pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani COBISS.SI-ID 115257347 ISBN 978-961-7058-78-9 (PDF) Vsebina UVOD 2 SINONIMI 2 IZVOR 2 MOLEKULARNO-GENETSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 3 MORFOLOŠKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 5 Drevo 5 List 6 Socvetje 7 Plod 8 Koščica 9 AGRONOMSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 10 Cvetenje 10 Oploditev 10 Občutljivost 11 Rodnost in uporabnost 11 KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA OLJČNEGA OLJA 12 Maščobnokislinska sestava 12 Sestava in vsebnost sterolov 14 Sestava in vsebnost tokoferolov (vitamin E) 16 Sestava in vsebnost biofenolov 18 LITERATURA 20 2 UVOD SINONIMI Sorta ˈPendolinoˈ je dobra opraševalna sorta za sorti 'Piangente', 'Maurino Fiorentino', 'Olivo Passerino' 'Leccino' in 'Frantoio'. Sama je avtosterilna in za dobro oploditev potrebuje opraševalne sorte ('Leccino', 'Moraiolo', 'Frantoio'). Drevo je močne rasti z izrazito IZVOR povešajočimi se tanjšimi rodnimi vejami in ozkimi li- Sorta 'Pendolino' je italijanska sorta. V Sloveniji se sti. V novejših nasadih se je izkazala kot sorta, ki zgo- uvršča med tuje sorte. daj stopi v rodnost. Plodovi se zgodaj obarvajo v črno in dozorevajo v istem času kot 'Leccino’. Rodnost je dobra in redna, po vsebnosti olja pa je nekoliko nižja od sorte ’Leccino’. Olje ima srednjo vsebnost tokoferolov in biofenolov. Sorta je malo občutljiva za pavje oko in sajavost, odporna pa na napade oljčne muhe in oljčnega molja. Nizke temperature sorazmerno dobro prenaša. 3 MOLEKULARNO- GENETSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Genotipizacija sorte ˈPendolinoˈ na 15 mikrosatelitskih lokusih, predstavljeni so aleli, izraženi v baznih parih (bp). LOKUS PROFIL DNA (bp) DCA3 240:250 DCA5 204:204 DCA7 143:149 DCA9 162:205 DCA11 146:180 DCA15 254:263 DCA16 150:172 DCA18 177:179 GAPU101 199:201 GAPU103A 175:187 GAPU71B 124:144 EMO3 211:215 EMO90 186:192 UDO99-19 99:168 OeUP16 234:246 4 Genetski profil sorte ˈPendolinoˈna izbranih mikrosatelitskih lokusih DCA15, EMO90, GAPU71B, GAPU101; prikazane so dolžine pomnoženih alelov, izražene v baznih parih (bp). 5 MORFOLOŠKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Drevo Parameter Opis drevesa Meritev bujnost bujna rast povešajoča zbitost krošnje srednje zbita krošnja dolžina internodija (cm) srednji poganjki (1–3) 1,1 6 List Parameter Opis lista Meritev dolžina (cm) srednje dolg (5–7) 5,62 širina (cm) ozek (1,00–-1,25) 1,12 oblika glede na razmerje dolžina/širina eliptično suličast (4–6) 5,02 ukrivljenost glede na podolžno os raven zvijanje okoli osi odsotno ali rahlo vihanje listnih robov navzdol srednje intenzivnost barve zgornje strani srednja 5 cm 1 cm Socvetje 7 Parameter Opis socvetja Meritev dolžina (mm) srednje dolgo (25–35) 31,05 širina (mm) široko (16–20) 16,38 dolžina peclja (mm) srednje dolg (6–11) 8,35 število brstov (cvetov) srednje veliko brstov (18–25) 21,07 struktura (število brstov na dolžino socvetja (v cm)) zbito (> 6,5) 6,82 razvejanost močna zalistniki (% socvetij z zalistniki) malo prisotni ali niso prisotni (< 10 %) 0,0 aksilarni brsti (% socvetij z aksilarnimi brsti) malo prisotni ali niso prisotni (< 5 %) 1,7 5 cm 1 cm 8 Plod Parameter Opis plodu Meritev masa (g) majhen plod (< 2) 1,95 dolžina (mm) srednje dolg plod (18–21) 18,39 širina (mm) zelo ozek plod (< 13) 12,84 oblika – v položaju A (razmerje razmerje dolžina/širina) eliptičen (1,25–1,45) 1,43 oblika – opisno narobe jajčast plod položaj največjega premera pri vrhu simetrija – v položaju A rahlo asimetričen plod oblika vrha – v položaju A rahlo ošiljen vrh bradavica na vrhu ni prisotna oblika baze – v položaju A ravna prisotnost lenticel srednje lenticel velikost lenticel srednje velike lenticele intenzivnost zelene barve nezrelega plodu srednja način barvanja enakomerno po celi povrhnjici barva v popolni zrelosti črna poprh na povrhnjici močno izražen 1 cm 5 cm Koščica 9 Parameter Opis koščice Meritev masa (g) srednja (0,30–0,45) 0,32 dolžina (mm) srednje dolga (12–15) 12,98 širina (mm) srednja (6–8) 6,13 oblika na podlagi razmerja dolžina/širina podaljšana (1,8–2,2) 2,13 oblika v položaju B eliptična položaj največjega premera v položaju B osrednje simetrija – v položaju A rahlo asimetrična simetrija – v položaju B simetrična oblika vrha – v položaju A ošiljena konica – konec vrha izrazita oblika osnove – v položaju A ošiljena število fibrovaskularnih brazd na osnovnem delu nizko (< 7) razporeditev fibrovaskularnih brazd rahlo grupirana okoli šiva površina - razbrazdanost srednje razbrazdana 1 cm 5 cm 10 AGRONOMSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Cvetenje Parameter Opis Meritev čas cvetenja (dnevi), ('Leccino' = 0) zgodaj (< 0) –0,3 trajanje cvetenja (dnevi) srednje dolgo (8,5–10,5) 9,1 intenzivnost cvetenja visoka Oploditev Parameter Opis Meritev stopnja oploditve (%) ni podatkov stopnja samooploditve (%) ni podatkov potencialne opraševalne sorte 'Leccino', 'Frantoio', 'Moraiolo' Občutljivost 11 Parameter Opis Meritev občutljivost na nizke temperature neobčutljiva občutljivost na sušo neznano občutljivost na napad oljčne muhe neobčutljiva občutljivost na napad oljčnega molja neobčutljiva občutljivost na pavje oko oz. oljkovo kozavost malo občutljiva občutljivost na sivo oljkovo pegavost neznano Rodnost in uporabnost Parameter Opis Meritev čas dozorevanja zgodaj vstop v polno rodnost zgodaj rodnost dobra izmeničnost redna razmerje med plodom in koščico srednje (5,0–7,5) 6,09 razmerje med mesom in koščico srednje visoko (4,0–6,0) 5,09 vsebnost olja (Abencor – %) nizka (9–12) 9 vsebnost olja (Soxhlet – %) nizka (30–40) 33,8 12 KEMIJSKA Mejne vrednosti za ekstra deviško KARAKTERIZACIJA Vsebnost po oljčno olje po uredbi OLJČNEGA OLJA Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna Komisije (EGS) št. 2568/91 in RESGEN deviacija Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 Maščobnokislinska sestava C 14:0 (ut. %) miristinska kislina 0,01 ± 0,002 ≤ 0,03 Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih C 16:0 (ut. %) palmitinska kislina srednja (10–13), projektov za olje sorte ˈPendolinoˈ, ki je bilo predela-visoka (13–15) 13,56 ± 1,46 7,50–20,00 no iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plo-C 16:1 (ut. %) palmitoleinska kislina (ω-7) 1,05 ± 0,21 0,30–3,50 dov v optimalni zrelosti v obdobju 2007–2012. C 17:0 (ut. %) margarinska kislina 0,04 ± 0,00 ≤ 0,40 C 17:1 (ut. %) margaroleinska kislina 0,09 ± 0,02 ≤ 0,60 C 18:0 (ut. %) stearinska kislina nizka (1-2) 1,54 ± 0,09 0,50–5,00 C 18:1 (ut. %) oleinska kislina visoka (70–75), zelo visoka (> 75) 74,71 ± 2,31 55,00–83,00 C 18:2 (ut. %) linolna kislina (ω-6) nizka (5–9) 7,17 ± 0,73 2,50–21,00 C 18:3 (ut. %) linolenska kislina (ω-3) 1,07 ± 0,08 ≤ 1,00 C 20:0 (ut. %) arašidova kislina 0,29 ± 0,02 ≤ 0,60 C 20:1 (ut. %) eikozanojska kislina 0,33 ± 0,01 ≤ 0,50 C 22:0 (ut. %) behenska kislina 0,11 ± 0,01 ≤ 0,20 C 24:0 (ut. %) lignocerinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,20 razmerje oleinska/linolna kislina 10,52 razmerje nenasičene/nasičene kisline 5,46 13 Mejne vrednosti za ekstra deviško Vsebnost po oljčno olje po uredbi Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna Komisije (EGS) št. 2568/91 in RESGEN deviacija Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 C 14:0 (ut. %) miristinska kislina 0,01 ± 0,002 ≤ 0,03 C 16:0 (ut. %) palmitinska kislina srednja (10–13), visoka (13–15) 13,56 ± 1,46 7,50–20,00 C 16:1 (ut. %) palmitoleinska kislina (ω-7) 1,05 ± 0,21 0,30–3,50 C 17:0 (ut. %) margarinska kislina 0,04 ± 0,00 ≤ 0,40 C 17:1 (ut. %) margaroleinska kislina 0,09 ± 0,02 ≤ 0,60 C 18:0 (ut. %) stearinska kislina nizka (1-2) 1,54 ± 0,09 0,50–5,00 C 18:1 (ut. %) oleinska kislina visoka (70–75), zelo visoka (> 75) 74,71 ± 2,31 55,00–83,00 C 18:2 (ut. %) linolna kislina (ω-6) nizka (5–9) 7,17 ± 0,73 2,50–21,00 C 18:3 (ut. %) linolenska kislina (ω-3) 1,07 ± 0,08 ≤ 1,00 C 20:0 (ut. %) arašidova kislina 0,29 ± 0,02 ≤ 0,60 C 20:1 (ut. %) eikozanojska kislina 0,33 ± 0,01 ≤ 0,50 C 22:0 (ut. %) behenska kislina 0,11 ± 0,01 ≤ 0,20 C 24:0 (ut. %) lignocerinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,20 razmerje oleinska/linolna kislina 10,52 razmerje nenasičene/nasičene kisline 5,46 14 Sestava in vsebnost sterolov Mejne vrednosti za ekstra Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih deviško oljčno olje po uredbi projektov za olje sorte ˈPendolinoˈ, ki je bilo predela-Parameter Povprečna vrednost Standardna deviacija Komisije (EGS) št. 2568/91 in no iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plo-Izvedbeni uredbi Komisije (EU) dov v optimalni zrelosti v obdobju 2011–2012. 2019/1604 holesterol (%) < 0,14 ± ≤ 0,5 brasikasterol (%) < 0,01 ± ≤ 0,1 24-metilenholesterol (%) 0,10 ± 0,1 kampesterol (%) 2,86 ± 0,0 ≤ 4,0 kampestanol (%) 0,13 ± 0,0 stigmasterol (%) 0,47 ± 0,1 < kampesterol ∆-7-kampesterol (%) < 0,02 ± ∆-5,23-stigmastadienol (%) < 0,02 ± klerosterol (%) 1,03 ± 0,0 β-sitosterol (%) 84,39 ± 3,6 sitostanol (%) 1,78 ± 0,2 ∆-5-avenasterol (%) 7,12 ± 3,5 ∆-5,24-stigmastadienol (%) 0,69 ± 0,0 ∆-7-stigmastenol (%) 0,42 ± 0,1 ≤ 0,5 ∆-7-avenasterol (%) 0,80 ± 0,2 navidezni β-sitosterol (%) 95,03 ± 0,1 ≥ 93 VSEBNOST SKUPNIH STEROLOV (mg/kg) 1371 ± 197 ≥ 1000 VSEBNOST ERITRODIOLA IN UVAOLA (% glede na vsoto vseh sterolov) 0,46 ± 0,3 ≤ 4,5 15 Mejne vrednosti za ekstra deviško oljčno olje po uredbi Parameter Povprečna vrednost Standardna deviacija Komisije (EGS) št. 2568/91 in Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 holesterol (%) < 0,14 ± ≤ 0,5 brasikasterol (%) < 0,01 ± ≤ 0,1 24-metilenholesterol (%) 0,10 ± 0,1 kampesterol (%) 2,86 ± 0,0 ≤ 4,0 kampestanol (%) 0,13 ± 0,0 stigmasterol (%) 0,47 ± 0,1 < kampesterol ∆-7-kampesterol (%) < 0,02 ± ∆-5,23-stigmastadienol (%) < 0,02 ± klerosterol (%) 1,03 ± 0,0 β-sitosterol (%) 84,39 ± 3,6 sitostanol (%) 1,78 ± 0,2 ∆-5-avenasterol (%) 7,12 ± 3,5 ∆-5,24-stigmastadienol (%) 0,69 ± 0,0 ∆-7-stigmastenol (%) 0,42 ± 0,1 ≤ 0,5 ∆-7-avenasterol (%) 0,80 ± 0,2 navidezni β-sitosterol (%) 95,03 ± 0,1 ≥ 93 VSEBNOST SKUPNIH STEROLOV (mg/kg) 1371 ± 197 ≥ 1000 VSEBNOST ERITRODIOLA IN UVAOLA (% glede na vsoto vseh sterolov) 0,46 ± 0,3 ≤ 4,5 16 Sestava in vsebnost tokoferolov (vitamin E) Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih projektov za olje sorte 'Pendolino', ki je bilo prede-lano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v optimalni zrelosti v obdobjih 2004–2008 in 2011–2012. Vsebnost po Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna deviacija RESGEN α-tokoferol (mg/kg) 285 ± 38 β-tokoferol (mg/kg) < 2 γ-tokoferol (mg/kg) 18 ± 8 δ-tokoferol (mg/kg) < 2 skupni tokoferoli (mg/kg) srednja (200–350) 303 ± 44 17 18 Sestava in vsebnost biofenolov Parameter Vsebnost po metodologiji RESGEN Povprečna vrednost Standardna deviacija Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih skupni OLE BP (mg/kg) 146 ± 161 projektov za olje sorte ˈPendolinoˈ, ki je bilo predela-no iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plo-skupni LIG BP (mg/kg) 75 ± 69 dov v optimalni zrelosti v letih 2008, 2011 in 2012. skupni biofenoli (mg/kg) srednja (200—450) 2987 ± 241 Za to olje je značilna srednja vsebnost biofenolov. Zaradi različnih dejavnikov, kot so na primer različne od tega: lokacije, vremenski pogoji in prisotnost škodljivcev, so oleacein (mg/kg) 117 ± 141 možna precejšnja odstopanja od povprečnih vrednosti, kar se odraža v velikih standardnih deviacijah. oleokantal (mg/kg) 58 ± 54 lignana (mg/kg) 9 ± 4 O-Agl-dA (mg/kg) 3 ± 4 L-Agl-dA (mg/kg) 4 ± 3 O-Agl-A (mg/kg) 21 ± 20 L-Agl-A (mg/kg) 9 ± 7 Legenda: skupni OLE BP = skupni biofenoli olevropeinskega izvora skupni LIG BP = skupni biofenoli ligstrozidnega izvora O-Agl-dA = dialdehidna oblika olevropein aglikona L-Agl-dA = dialdehidna oblika ligstrozid aglikona O-Agl-A = aldehidna oblika olevropein aglikona L-Agl-A = aldehidna oblika ligstrozid aglikona 19 Parameter Vsebnost po metodologiji RESGEN Povprečna vrednost Standardna deviacija skupni OLE BP (mg/kg) 146 ± 161 skupni LIG BP (mg/kg) 75 ± 69 skupni biofenoli (mg/kg) srednja (200—450) 2987 ± 241 od tega: oleacein (mg/kg) 117 ± 141 oleokantal (mg/kg) 58 ± 54 lignana (mg/kg) 9 ± 4 O-Agl-dA (mg/kg) 3 ± 4 L-Agl-dA (mg/kg) 4 ± 3 O-Agl-A (mg/kg) 21 ± 20 L-Agl-A (mg/kg) 9 ± 7 20 LITERATURA Bianco, D., Castelluccio, M. D., Conte, L., Knez, S., Bu- čar-Miklavčič, M., Mozetič, B., Parmegiani, P., Prinčič, D., Scarbolo, E., Sivilotti, P., Vesel, V., Vrščaj, B. 2014. UE LI JE II – Oljčno olje simbol kakovosti v čezmejnem prostoru. ERSA Deželna agencija za podeželski razvoj. Gorica, Italija: 353 str. Gentilini, S. 2007. Oljka v zgodovini, krajini in gospo-darstvu na območju Brd in vzhodnega gričevja Furla-nije Julijske krajine: ohranitev in razvoj. ERSA Deželna agencija za podeželski razvoj. Gorica, Italija: 105 str. Godec, B., Hudina, M., Usenik, V., Fajt, N., Koron, D., Solar, A., Vesel, V., Ambrožič Turk, B., Vrhovnik, I., Ko-drič, I. 2011. Sadni izbor za Slovenijo 2010. MKGP, Ljubljana, Slovenija: 110 str. Uredba komisije (EGS) št. 2568/91, nazadnje spreme-njena z Izvedbeno uredbo komisije (EU) 2019/1604. Vesel, V., Vrhovnik, I., Jančar, M., Bandelj, D., Deve-tak, M., Baruca Arbeiter, A., Dreu, S. Oljka. Ljubljana: Kmečki glas, 2020. 216 str. 21 Document Outline _Hlk1471628 _Hlk1544328 _Hlk164358 _Hlk874801 _Hlk1564806 _Hlk167939 _Hlk524959927 _Hlk162686 _Hlk164528 _Hlk1565545 _Hlk172290 _Hlk172207 _Hlk869963