Potreba po celostni zdravstveni oskrbi za odraščajoče in odrasle osebe s cerebralno paralizo v Sloveniji - Jekovec-Vrhovšek, Maja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Cerebralna paraliza (CP) nastane zaradi nenapredujoče okvare razvijajočih se možganov in vpliva na otrokov celotni razvoj. Življenjska doba oseb s CP se ob dobri zdravstveni oskrbi podaljšuje in postaja primerljiva splošni populaciji. Zato je tudi v obdobju odraščanja in v odrasli dobi potrebna skrb za njihovo zdravje. Potrebno je zagotoviti boljšo dostopnost do specialistov z ustreznimi znanji za obravnavo oseb s CP, tudi s sodelovanjem nevladnih organizacij in društev.
Keywords: Adolescent; Adult; Cerebral Palsy; cerebralna paraliza; Comorbidity; kakovost zdravstvene oskrbe; mladostniki; odrasli; Quality of Health Care; soobolevnost