Theories about pure social coordination with experimental evidence from Slovenia - Ule, Aljaž (Teorija in praksa, 2025)
Članek predstavlja razpravo o rezultatih laboratorijskih eksperimentov o družbeni koordinaciji, ki omogočajo različne oblike mišljenja in so bili izvedeni v laboratoriju TIG Univerze na Primorskem. Raziskuje, kakšno vrsto mišljenja uporabljajo udeleženci v naših eksperimentalnih situacijah odločanja. Ob tem primerjam predvsem dve sodobni teoriji koordinacije, od katerih ena opisuje timsko, druga pa individualno usmerjeno vrsto razmišljanja. Koordinirano vedenje udeležencev v poskusu kaže, da imajo mladi potencial za razvijanje tako sodelovalnega sklepanja kot tudi bolj individualistično, omejeno racionalno naravnanost, usmerjeno v lasten uspeh – kot jo opisuje teorija kognitivnih hierarhij. Namesto timskega mišljenja se udeleženci poslužujejo enostavnejše, a manj dobičkonosne izbire opcije, ki ne sodi med ostale.
Keywords: bounded rationality; coordination problems; eksperimentalno odločanje; experimental decision-making; individualno usmerjeno mišljenje; individual-oriented reasoning; omejena racionalnost; problemi usklajevanja; team reasoning; timsko mišljenje; usklajevanja