Izkrivljanje realističnega pripovednega vzorca v Kraigherjevi Kristi Albi - Gacoin-Marks, Florence (Jezik in slovstvo, 2002)
Na splošno slovenski literarni zgodovinarji uvrščajo Lojza Kraigherja med naturaliste druge generacije, katerih delo je bilo sočasno novi romantiki. Druga generacija se razlikuje od prve z bolj doslednim naturalizmom ter deli večje literarne vrednosti. Za Janka Kosa je Kraigher najizrazitejši naturalist druge generacije, njegovo delo pa kaže elemente različnih, celo nasprotnih estetskih usmeritev. V pričujočem članku bomo poskušali ponazoriti mehanizme nekoliko manj znanega in malo proučevanega Kraigherjevega dela, ki pa ga lahko povsem pripnemo na Kosovo definicijo. Skušali bomo dokazati, v kolikšno meri je slovenski romanopisec leta 1932 ustvaril s Kristo Albo izvirno delo v kontekstu evropskega naturalizma, čigar pozni predstavnik je vendarle bil.
Keywords: Kraigher, Lojz, 1877-1959; Slovene literature; slovenska književnost; naturalizem; nova romantika; literarne študije; Kraigher, Lojz: Krista Alba