Micronuclei in cytokinesis-blocked lymphocytes of patients following iodine-131 radiotherapy - Kašuba, Vilena (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Pri 10 bolnikih s hipertireozo in različnimi vrstami karcinoma ščitnice smo raziskovali mikrci jedra (MN) v limfocitih periferne krvi, v katerih citohalazin-B zavira citokinezo. Bolniki su bili zdravljeni z I-131 natrijevimjodidom, ki so ga dobili peroralno, v odmerkih 259-57K0 MBq. Frekvenco v mikro jedrih smo izmerili pred zdravljenjem z I-131 in po njem. Rezultate merjenja pred zdravljenjem smo uporabili kot kontrolo. Rezultati naše raziskave so bili glecle na starust in trenutno dejavnost precej variabilni. Iz števila mikro jeder in dvojedrnih celic z mikro jedri (BNMN) ter s pomočjo Poissonove regresije, prirerejene autokorelaciji za vsak osebek posebej, je bilo mogoče ugotavljati pretirano disperzijo. Samo pri začetni dozi nismo ugotovili značilne pomembnosti. Pri medsebojnem vplivanju časa in odmerka, še zlasti pri višjih odmerkih, pa smo ugotovili značilno pomebnost, medtem ko so spremembe v jedrih potekale počasneje. Za najnižji odmerek (259 MBq) smo izračunali relativni čas tveganja. Če smo odmerek podvojili, se je število mikro jeder in dvojedrnih celic z mikro jedri zmanjšalo povprečno za 5'%, na dan (relativno tveganje MN = 0.955; relativno tveganje BNMN 0.954). *
Keywords: Adverse effects; Cytochalasin b; Hyperthyroidism; Iodine radioisotopes; Lymphocytes; Micronucleus tests; Radiotherapy; Therapeutic use; Thyroid neoplasms