Palliation of painful osseous metastases in patients with prostate cancer usig Re-186-HEDP - Klutmann, Susanne (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Skelet je drugo najbolj pogosto mesto metastaziranja karcinoma prostate. Čeprav so ozdravitev pri bolnikih s tako razširjeno boleznijo silno redke, pa je pričakovana življenjska doba bolnikov vendarle nekaj let. Zato je pomembna njihova kakovost življenja. Ustrezno bolečinsko zdravljenje je še vedno najpomembnejši cilj pri obravnavi bolnikov z napredovalo boleznijo karcinoma prostate. Bolečine skušamo najprej umiriti s perifernimi in centralnimi analgetiki. ob bolečinah zaradi solitarne kostne metastaze znatnemu številu bolnikov pomaga teleradioterapevtično obsevanje. V primeru bolečih multiplih kostnih metastaz, pa je učinkovito obsevanje le-teh z intravensko aplikaciranimi radiofarmacevtiki, ki so sevalci žarkov beta, zdrava tkiva pa prejmejo zanemarljivo obsevalno dozo. Zaradi svojih fizikalnih lastnosti (kratek razpolovni čas in možnosti spremljanja kopičenja radiofarmaka z gama kamero) sta za takšno zdravljenje primerna Re-153 in Sm-153. Odgovor na zdravljenje dosežemo v 70-80%. Analgetski učinek se pokaze 1-6 mesecev po zdravljenju. Zaradi blagih stranskih učinkov, ki se kažejo predvsem kot prehodna trombopenija, lahko zdravljenje ponovimo. Do sedaj pa niso dokazali, da bi zdravljenje z Re-186-HEDP lahko vplivalo na dolžino preživetja.
Keywords: Bone neoplasms; Pain; Palliative care; Prostatic neoplasms; Radioisotopes; Radionuclide imaging; Rhenium; Secondary; Therapy