Tactile thresholds in healthy subjects - Moharić, Metka (Zdravniški vestnik, 2014)
Izhodišča: Z določanjem pragov zaznave ugotavljamo delovanje perifernih živčnih vlaken in njihovih povezav v osrednjem živčevju. Kvantitativna senzorimetrija je eden od načinov ocenjevanja občutljivosti, pri katerem želimo določiti jakost dražljaja, s katerim izzovemo občutek. Termotest in vibrometrija sta že uveljavljeni metodi določanja pragov zaznave toplotnih dražljajev in občutka vibracije. Ocenjevanje z monofilamenti se rutinsko še ne uporablja. Namen raziskave je bil ugotoviti prage zaznave statičnega dotika pri zdravih preiskovancih. Metode: Pri 39 zdravih preiskovancih (19 moških), starih od 21 do 71 let, smo s von Freyevimi laski določili prag zaznavanja dotika na sedmih delih telesa na obeh straneh. Rezultati: Zaznavanje dotika ni bilo odvisno do starosti in spola preiskovancev. Desna stran telesa je bila statistično značilno bolj občutljiva na zunanji strani goleni (p = 0,001). Leva stran telesa je bila statistično značilno bolj občutljiva na notranji strani podlahti (p = 0,022). Statistično značilno so se med seboj razlikovali tudi pragi zaznave na različnih delih telesa (p < 0,001), pri čemer so bili bolj občutljivi distalni deli telesa. Zaključek: Z monofilamenti lahko ocenjujemo občutek za dotik brez potrebe po dragi in zapleteni opremi.
Keywords: dotik; kvantitativna senzorimetrija; monofilamenti; monofilaments; občutljivost; ocenjevanje; quantitative sensory testing; threshold