Fuzzy urban traffic signal control - an overview - Malej, Alenka (Elektrotehniški vestnik, 2007)
Izboljšanje sistemov za upravljanje mestne prometne signalizacije je eden cenovno najučinkovitejših načinov za izboljšanje prometnega pretoka skozi mrežo semaforiziranih križišč. Pri razvoju novih sistemov se zadnja tri leta poleg tradicionalnih metod, ki temeljijo na uporabi modelov prometnega pretoka, čedalje več uporabljajo nove tehnologije, ki vključujejo uporabo umetne inteligence. Raziskave so pokazale učinkovitost metahevrističnih metod. Posebna mehka logika, tudi v kombinaciji z optimizacijskimi metodami, ponuja fleksibilnost, prilagodljivost, upravljanje pri netočnih ingormacijah in v konfliktnih situacijah. Naredili smo pregled raziskav s tega področja.
Keywords: inteligentni sistemi; promet; prometna signalizacija; mehka logika; hibridni sistemi