A micro-macro analysis of the tool damage in precision forming - Rodič, Tomaž (Materiali in tehnologije, 2006)
Predstavljen je numerični model za analizo cikličnih napetostno-deformacijskih odzivov in razvoja poškodb orodnih jekel na različnih dimenzijskih skalah po metodi končnih elementov. Makroskopski elasto-plastični konstitutivni model povezuje izotropno in kinematično utrjevanje s poškodbami kontinuuma. To omogoča razmeroma natančno modeliranje kritičnih območij v sistemu orodij za veliko število obremenitvenih ciklov. Makroskopska napetostno-deformacijska polja so povezana z reprezentativnimi volumenskimi elementi na mikroravni, kjer analiziramo medsebojne vplive med primarnimi karbidi (M6C, MC, V8C7) in martenzitno osnovo. S tem dobimo podroben vpogled v napetostno-deformacijska polja in poškodbene mehanizme na mikroravni. Uporabnost mikro-makromodela je prikazana na industrijskem primeru orodja za natančno preoblikovanje kovin v hladnem.
Keywords: orodna jekla; preoblikovanje kovin; finite element method; metoda končnih elementov