Effectiveness of women in managerial roles in the corporate sector in India - Nayak, Parameshwar (Teorija in praksa, 2018)
V članku poskušamo ugotoviti, kako managerke v podjetjih javnega in zasebnega sektorja vidijo njihovi kolegi, kar zadeva učinkovitost pri vodenju. Zasnovan je na primarni raziskavi, pri kateri smo uporabili strukturiran vprašalnik, s katerim smo zbrali podatke vzorca 1260 managerjev v 60 podjetjih v Indiji, in poglobljene intervjuje s 30 vodji korporacij. Večina meni, da spol vpliva na učinkovitost pri vodenju. Čeprav menijo, da so odločujoči dejavnik pri vodstveni učinkovitosti kompetence vodje, so v določenih ključnih vlogah, kot so najvišje vodstvene vloge, strateško odločanje, pogajanja, upravljanje tveganj in poslovnih izzivov, še vedno zaželeni moški. Ženske pa vidijo kot učinkovitejše pri upravljanju s človeškimi viri, odnosih z javnostmi, medosebnih odnosih in usklajevanju dela in družine.
Keywords: Effectiveness; Leadership; Managerji; Managers; Učinkovitost; Vodenje; Women; Ženske