K U L I N A R I Č N O doživetje V U R B A N E M G L A M P I N G U Kulinarično doživetje v urbanem glampingu Uredili: Teja Horvat, Mojca Fink, Sanja Dimc in Klemen Širok Avtorji besedil: Teja Horvat, Mojca Fink, Sanja Dimc, Urška Ličen, Katarina Bensa, Ajra Luznik, Kaja Hostnik, Petra Klanšek, Jaka Pirnat, Irena Kleibencetl, Klemen Širok, Miha Lesjak in Matej Plevnik Oblikovanje: Mojca Fink, Teja Horvat in Sanja Dimc Fotografije: Sanja Dimc, Mojca Fink in Teja Horvat Izdala in založila: Založba Univerze na Primorskem Titov trg 4, 6000 Koper | hippocampus.si Koper | 2023 Priročnik je nastal v okviru projekta Umeščanje urbanega glampinga v inovativne oblike turističnih produktov istrskega zaledja, ki ga je izvajala Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju od marca do junija 2023. Vodja projekta je bil dr. Matej Plevnik. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada. © 2023 Univerza na Primorskem Brezplačna elektronska izdaja https://www.hippocampus.si/ISBN/978-961-293-241-1.pdf https://www.hippocampus.si/ISBN/978-961-293-242-8/index.html https://doi.org/10.26493/978-961-293-241-1 Kataložni zapis o publikaciji (CIP) pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani COBISS.SI-ID 154773763 ISBN 978-961-293-241-1 (PDF) ISBN 978-961-293-242-8 (HTML) Začnimo kulinarično doživetje V knjižici z naslovom »Kulinarično doživetje v urbanem glampingu« so predstavljeni preprosti recepti, ki so popolno dopolnilo glamping doživetju. Pri pripravi obrokov smo imeli v mislih idejo, da gost glampinga na recepciji prevzame košarico z živili in si v glampu samostojno pripravi kulinarično doživetje. V knjižici boste našli preproste recepte, ki jih lahko pripravi vsak navdušen glamping avanturist. Vsebuje številne jedi, vse od okusnih zajtrkov, kosil in večerji do slastnih sladic. V teh jedeh lahko uživajo tako sladkosnedi, kot tudi tisti, ki prisegajo na slane jedi. Recepti vam bodo prihranili dragocen čas pri odločanju, kaj jesti med vašim glamping oddihom. Zahtevajo minimalno sestavin kot tudi pripomočkov, kar vam bo omogočilo hitro in enostavno pripravo obrokov. Tako boste lahko več časa posvetili dogodivščinam in aktivnostim v naravi s svojimi bližnjimi. Priprava jedi in obrokov vam bo pričarala pravo kulinarično doživetje v objemu narave. Ne glede na to, ali se odpravljate na romantično doživetje za dva ali na družinski oddih, vas bo knjižica receptov spremenila v pravega kuharskega mojstra. Pripravi se na okusno in sproščujoče kulinarično doživetje, ki vas bo zagotovo očaralo. Omleta Polnjena bombetka Kruhki z namazom iz oliv Tunin namaz s čebulo in kumaricami Kremna ribana kaša Prosena kaša Čokoladni gres Kruhki z gozdnimi sadeži Šnite z jagodami Omleta Sestavine (za 4 osebe) Postopek 12 jajc V skledo ubijemo jajca in jih 4 pesti češnjevih paradižnikov stepemo z metlico. Nato 300 g mocarele narežemo mocarelo in listi sveže bazilike predhodno oprane paradižnike sol na kocke. Na kuhalni plošči poper segrejemo ponev na srednji oljčno olje temperaturi in vanjo kapnemo čajno žličko oljčnega olja, ki ga enakomerno razporedimo. V ponev vlijemo jajčno mešanico in ji dodamo sol ter poper, nato vse skupaj dobro premešamo. Pustimo, da omleta zakrkne, in jo preložimo na krožnik. Na omleto dodamo mocarelo, narezane paradižnike in nasekljano svežo baziliko ter jo prepognemo. Polnjena bombetka Sestavine (za 4 osebe) Postopek 4 bombetke V skledi razžvrkljamo jajca s 12 jajc pomočjo metlice. Na šibkem 4 čajne žličke olivnega olja ognju segrejemo ponev z oljem sol in vanjo dodamo jajca, ki jih poper pečemo na srednje močnem 8 rezin pršuta ognju. Med pečenjem jih 4 pesti rukole občasno premešamo, da postanejo mehka in kremasta. Začinimo jih s soljo in poprom po okusu. Medtem ko se jajca pečejo, bombeto prerežemo na polovico, vendar ne do konca, da se ne razpolovi. Na spodnjo polovico nanesemo jajca in na vrh položimo pršut ter rukolo. Kruhki z namazom iz oliv Sestavine Postopek 50 g oljk V skledo stresemo olive, sušene 20 g sušenih paradižnikov paradižnike v slanici, kapre in 5 1 kapra jedilnih žlic oljčnega olja ter vse 5 žlic oljčnega olja skupaj dobro zmešamo s francoska štruca pomočjo paličnega mešalnika, mocarela da dobimo namaz. Nato zelena solata francosko štruco narežemo rezina zašinka poševno na manjše kose, ki jih rezina lososa namažemo z olivnim namazom, obložimo z listi zelene solate in rezino lososa ali pršuta ter na koncu kroglico mocarele, ki jo pritrdimo z zobotrebcem. Tunin namaz s čebulo in Postopek kumaricami Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Prav tako pripravimo kumarice v slanice, ki jih narežemo na drobne koščke. Pločevinko tune Sestavine (za 2 osebi) odpremo in odlijemo odvečno tuna v slanici (konzerva) tekočino. Odcejeno tuno 1 rdeča čebula stresemo v skledo in jo z 20 g lahke kisle smetane vilicami razdrobimo na manjše 5 srednje velikih kumaric kose. Dodamo nasekljano sol čebulo, kumarice iz slanice, poper kislo smetano, čajno žličko 1 čajna žlička gorčice gorčice ter poper. Vse skupaj rezine kruha dobro premešamo. Po okusu lahko namazu dodamo še sol ali poper, vendar je treba pri tem upoštevati, da je tuna že slana. Tunin namaz postrežemo z rezinami navadnega kruha. Kremna ribana Postopek kaša V posodi segrevamo mleko in medtem dodamo ščepec soli, vaniljev sladkor in cimet. Ko mleko zavre, mu dodamo Sestavine (za 4 osebe) ribano kašo in premešamo 400 g ribane kaše sestavine tako, da se 1,2 l mleka enakomerno porazdelijo. Kašo cimet (po želji) v mleku kuhamo približno 8 4 pesti rozin minut in občasno premešamo, ščepec soli da se ne prime na dno posode. 4 zavitki vaniljevega sladkorja Količino mleka prilagodimo (32 g) glede na želeno gostoto jedi. V 8 žlic domače marmelade ločeni posodi med tem časom listi sveže melise namočimo rozine v majhni količini tople vode, da se zmehčajo. Ko je kaša mehka in dovolj kuhana, jo odstavimo z ognja in ji dodamo rozine. Razdelimo jo v posodice in jo okrasimo z žlico domače marmelade ter s svežimi listki melise. Prosena kaša Postopek V kozici segrevamo mleko do Sestavine (za 4 osebe) vretja in dodamo ščepec soli. 1 l mleka (poljuben rastlinski Medtem operemo proseno kašo napitek) pod tekočo vodo s pomočjo 4 ščepci soli cedila. Dodamo jo k mleku ob 240 g prosene kaše vretju, nato zmanjšamo ogenj in mleti cimet (po želji) kuhamo še približno 15–20 200 g sesekljane temne čokolade minut na nizki temperaturi, 4 pesti sesekljanih lešnikov občasno premešamo, da se kaša mandljevi lističi za posip ne prime na dno kozice. med Medtem ko se kaša kuha, jagode operemo in narežemo jagode ter sesekljamo temno čokolado in lešnike. Ko je kaša kuhana, kozico odstavimo z ognja in dodamo cimet, žlico medu, lešnike in čokolado. Vse sestavine premešamo, da se enakomerno porazdelijo med kašo, vrh potresemo z narezanimi jagodami ter mandljevimi lističi. Čokoladni gres Postopek V kozici segrejemo mleko do vretja, po želji pa dodamo tudi malo sladkorja. Ogenj pred Sestavine (za 1 osebo) vretjem zmanjšamo in v mleko 60 g pšeničnega zdroba dodamo pšenični zdrob. 2 dcl mleka Kuhamo na nizki temperaturi 1 vaniljev sladkor (po želji) približno 3 minute in medtem 25 g čokolade stalno mešamo, da se pšenični domače jagode zdrob ne zažge. Če želimo redkejšo zmes, dodamo malo Posip mleka ali vode, vendar moramo nektarina (ali sadje po želji) upoštevati, da bodo kasneje drobljeni arašidi dodane jagode spustile nekaj vode in se bo gres razredčil. V gres primešamo narezane jagode in ga odstavimo z ognja, ko je kuhan. Nato dodamo še sesekljano čokolado, ki jo premešamo, da se lepo razpusti. Pripravljen gres postrežemo v skledici in ga okrasimo z narezano nektarino ter nadrobljenimi arašidi. Seveda pa ga lahko okrasite s sestavinami po vaši želji. Kruhki z gozdnimi sadeži Sestavine Postopek beli kruh Francosko štruco narežemo 15 g skuta poševno na manjše kose. 0,5 čajne žličke medu Nekatere kose namažemo s čokoladni namaz skuto in nanje položimo maline maline ter borovnice, ki jih prelijemo z borovnice medom. Druge kose namažemo kokosova moka s čokoladnim namazom ter nanje položimo maline in borovnice. Šnite z Postopek jagodami Narežemo star kruh na rezine debeline približno 1,5 cm. Nato pripravimo dva globoka krožnika ali plitki skledi. V Sestavine (za 2 osebi) enega vlijemo mleko z dodanim 2–4 rezine kruha vaniljinim sladkorjem in ga 250 do 300 ml mleka dobro premešamo, da se vaniljin sladkor sladkor popolnoma raztopi. V jajce drugi krožnik ubijemo jajce, ki olje za cvrtje ga z vilicami dobro sladkor v prahu za posip razžvrkljamo. Medtem na kuhalnik pristavimo ponev in jo segrejemo z oljem. Rezine kruha najprej namočimo v mleko, da se malce napijejo, nato jih pomočimo v stepena jajca in na koncu zlatorjavo ocvremo v segretem olju. Med cvrenjem jih obračamo, da se lepo obarvajo in zapečejo na obeh straneh. Med pripravo ocvrtih šnit pripravimo in operemo jagode. Ko so šnite pripravljene, jih preložimo na krožnik in na vrh položimo jagode ter jih posujemo s sladkorjem v prahu. Testenine s paradižnikom, z baziliko in mocarelo Rižota z grahom, s koruzo in kozicami Testenine s pestom Riba v pivskem testu in krompir z blitvo Tortilja s piščancem in paradižnikovo omako Rižota s šparglji Tunine tortilje Solata Caprese Testenine s paradižnikom, z baziliko in mocarelo Postopek V loncu segrejemo osoljeno vodo do vretja in vanjo stresemo testenine, ki jih Sestavine (za 4 osebe) kuhamo po navodilih z 400 g testenin embalaže. Medtem v ponvi 400 g češnjevih paradižnikov segrejemo 2 žlici oljčnega olja 200 g mocarele in dodamo narezane liste sveže sveži listi bazilike bazilike, ki jih na hitro 3 l vode popražimo. Nato dodamo še 100 6 žlic oljčnega olja g češnjevih paradižnikov, ki jih sol dodatno solimo in popramo po poper okusu. Na koncu dodamo še 50 g narezane mocarele, ki jo kuhamo toliko časa, dokler se popolnoma ne raztopi. Testenine po kuhanju odcedimo in jih dodamo v ponev z omako. Hitro premešamo, da se testenine prepojijo z omako, in takoj postrežemo. Rižota z Postopek grahom, s Jušno osnovo vlijemo v kozico in na zmernem ognju počasi koruzo in segrejemo. Ko zavre, kozico odstavimo iz ognja. V drugi kozici na zmernem ognju kozicami raztopimo maslo. Na njem prepražimo na koščke narezano čebulo, da postekleni, dodamo kozice in prilijemo vino. Vse Sestavine (za 4 osebe) skupaj premešamo in 400 g riža počakamo 2 minuti, da alkohol 1 manjša čebula izhlapi, nato dodamo 2 žlici oljčnega olja zamrznjeno zelenjavo. Dodamo 0,5 dl vina riž in začnemo s postopnim 1 l (zelenjavne) jušne osnove prilivanjem vroče jušne osnove. 250 g zamrznjenih repkov kozic Vsakič, ko prilijemo zajemalko 70 g zamrznjenega graha in jušne osnove, počakamo, da riž koruze vpije vso tekočino, in dodamo sol naslednjo zajemalko. Ko poper končamo s prilivanjem jušne žlica masla osnove, počakamo, da se riž do 40 g ribanega sira konca pokuha (biti mora še vedno čvrst, ne razkuhan). Rižoto po okusu solimo in popramo, kozico odstavimo z ognja in pustimo stati 2 minuti. Rižoto posujemo s sirom in postrežemo. Testenine s pestom Sestavine (za 4 osebe) Postopek 400 g testenin V loncu segrejemo osoljeno 200 g lokalnega pesta vodo do vretja. Ko zavre, vanjo sol stresemo testenine, ki jih 3 l vode kuhamo po navodilih na parmezan za posip embalaži. Medtem v drugi posodi na zmernem ognju segrejemo pesto, da se nekoliko segreje, vendar ne sme zavreti. Nato odstranimo z ognja in pustimo na toplem. Po kuhanju testenine odcedimo, pri čemer prihranimo nekaj žlic vode, v kateri so se kuhale. Testenine vrnemo v lonec in jim primešamo pesto omako, da se enakomerno razporedi po testeninah. Če želite, jih lahko na koncu posujete s parmezanom. Riba v Postopek Najprej pripravimo pivsko testo pivskem testu tako, da v posodo vsujemo moko, kvas, sol, pšenični zdrob in pivo ter vse skupaj dobro in krompir z premešamo. Zmes pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati 20 blitvo minut. Medtem olupimo krompir, ga narežemo na večje kose in ga damo v lonec. Zalijemo ga z vodo, solimo in Sestavine (za 4 osebe) kuhamo, dokler ne zavre. Nato 250 g moke ga kuhamo na zmernem ognju 30 g pšeničnega zdroba približno 15 minut. Blitvo 10 g suhega kvasa speremo, jo natrgamo na 320-350 ml piva manjše koščke in damo v drugo 350 g ribe (koščki) kozico, kjer jo zalijemo z vodo, dodamo žličko soli in kuhamo Krompir z blitvo do mehkega. Olupimo in 500g blitve nasekljamo česen. Krompir in 1 kg krompirja blitvo odcedimo ter stresemo v 1 žlica oljčnega olja kozico, dodamo oljčno olje in 4 stroki česna česen. Vse skupaj premešamo s 2 žlički soli kuhalnico ter po potrebi poper dodatno solimo in popramo. Ko je krompir z blitvo pripravljen, vzamemo že pripravljene koščke ribe, jih pomokamo in posujemo z malo popra. Nato jih namočimo v pivsko testo in ocvremo v veliki količini olja. Pazimo, da koščki lebdijo v olju in se ne dotikajo dna. Tortilja s Postopek Piščančji file najprej splaknemo piščancem in pod tekočo vodo in pustimo, da se odcedi. Nato ga narežemo na paradižnikovo majhne kocke. Pripravimo tudi ostale sestavine: čebulo, omako korenje, papriko, fižol in koruzo. Čebulo olupimo in jo nasekljamo na manjše kocke. Papriko operemo in jo Sestavine (za 4 osebe) narežemo na kocke ali trakove. 4 polnozrnate tortilje Korenje olupimo, ga operemo in čebula narežemo na kocke. V ločeni korenje (2 srednje velika) skodelici pripravimo še fižol in fižol koruzo. V dveh ponvah koruza segrejemo nekaj kapljic olja. V rdeča paprika eni ponvi pečemo piščanca, v piščanec (1 file) drugi pa popražimo čebulo, paradižnikova omaka nato dodamo še zelenjavo, fižol (1 pločevinka) in koruzo. Ko je piščanec pečen, riban sir ga dodamo v ponev k zelenjavi. Vse skupaj prelijemo s paradižnikovo omako in kuhamo na srednji temperaturi približno 5 minut, da omaka malce zavre. Polnozrnato tortiljo za približno eno ali dve minuti pogrejemo na ponvi, nato pa nanjo naložimo pripravljen nadev, jo posujemo z ribanim sirom, zvijemo in postrežemo. Rižota s šparglji Sestavine (za 4 osebe) Postopek 400 g riža za rižoto Temeljito operemo šparglje in 150 g špargljev odrežemo oleseneli del. Nato jih 1 čebula narežemo na približno 3 cm 2 stroka česna dolge kose. Olupimo in 5 žlic oljčnega olja nasekljamo čebulo ter česen. V 750 ml jušne osnove kozici segrejemo oljčno olje, 100 ml belega vina (po želji) nato dodamo čebulo in česen. sol Pražimo na srednjem ognju, poper preden čebula spremeni barvo, dodamo še narezane šparglje. Solimo in popramo po okusu. Malo popražimo in dodamo riž. Ko riž postane prozoren, ga prelijemo z belim vinom, ko izpari, riž prelijemo z jušno osnovo. Riž kuhamo, dokler ni kuhan (po navodilih na embalaži). Serviramo še toplo. Tunine tortilje Sestavine (za 2 osebi) Postopek 2 tortilji V posodici najprej zmešamo 150 g skyra skyr, tuno, koruzo/grah in 2 konzervi tune začimbe po izbiri. 1 konzerva koruze/graha (150g) Segrejemo ponev in nanjo 4 rezine sira (sir v lističih) položimo tortiljo. Na tortiljo začimbe po izbiri položimo dve rezini sira. Nanj položimo pol tuninega nadeva, ki smo ga pripravili najprej. Tortiljo prepognemo in počakamo, da se malo zapeče oz. da se sir v njej stopi. Solata Caprese Sestavine (za 4 osebe) Postopek 2 velika zrela paradižnika Paradižnike in mocarelo 200g mocarele narežemo na približno 1 cm sveže liste bazilike debele rezine. oljčno olje Na krožniku izmenično balzamični kis razporedimo rezine sol paradižnika, mocarele in liste sveže mlet poper bazilike. Solato prelijemo z oljčnim oljem in balzamičnim kisom. Solato po okusu posolimo in popopramo. Solato postrežemo takoj, ko je pripravljena, da so sestavine še vedno sveže. Pannacotta s svežim sadjem Puding v kozarčku s sadjem Grški jogurt s sadjem in piškoti oreo Pannacotta s svežim Postopek sadjem Najprej lističasto želatino namočimo v hladni vodi. Nato v kozici segrevamo mleko na zelo nizkem ognju, vendar pazimo, Sestavine (za 6 kozarčkov) da ne zavre. Ko je mleko 500 ml smetane segreto, kozico odstavimo z 100 ml mleka ognja in vanjo vstavimo ožeto 100 g sladkorja ter odcejeno želatino. V ločeni 10 g lističaste želatine posodi zmešamo smetano, 1 vaniljev strok sladkor in vaniljev strok ter sezonsko sadje segrevamo na štedilniku. Med stalnim mešanjem zmes zavremo na nizkem ognju. Ko zavre, takoj odstranimo z ognja in dodamo mleko z raztopljeno želatino. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Kozarčke do polovice napolnimo z mešanico s pomočjo zajemalke. Hladimo v hladilniku vsaj štiri ure, da se strdi. Tik preden postrežemo, narežemo sezonsko sadje in ga položimo na vrh pannacotte. Puding v kozarčku s sadjem Sestavine (za 6 oseb) Postopek 1 zavitek pudinga Na dno vsakega kozarčka 0,5 l mleka položimo piškote, ki smo jih 4 žlice sladkorja predhodno pomočili v mleko. 20 piškotov (npr. baby piškoti, Začnemo s kuhanjem pudinga. albert keksi . .) Skuhamo ga po navodilih na 2 dl sladke smetane vrečki. Polovico pudinga nato sadje (jagode, borovnice . .) enakomerno razporedimo v čokoladne mrvice kozarčke. Dodamo plast namočenih piškotov in nato še preostanek pudinga. Po želji dodamo stepeno sladko smetano in okrasimo s poljubnim sadjem ter čokoladnimi mrvicami. Grški jogurt s sadjem in Postopek piškoti Vse sadje temeljito operemo in posušimo. Nektarine ali drugo sadje s koščico očistimo ter narežemo na majhne koščke. Sestavine (za 6 kozarčkov) Jagode in kivi narežemo na sadje (nektarine, jagode, kivi, poljubno velike koščke. Maline maline, borovnice ali drugo in borovnice preprosto speremo poljubno sadje) pod tekočo vodo. Vse limona (sok limone) pripravljeno sadje stresemo v grški jogurt večjo skledo, pokapljamo s med svežim limoninim sokom in aroma vanilje nežno premešamo. V drugi zdrobljeni piškoti oreo skledi zmešamo grški jogurt, med in vaniljevo aromo. Najprej v kozarce naložimo mešanico sadja, nato dodamo mešanico grškega jogurta, medu in vaniljeve arome. Z oblikovanjem plasti nadaljujemo do vrha kozarca. Na koncu sladico posujemo z zdrobljenimi piškoti oreo. Pripravljeno sladico lahko takoj postrežemo in uživamo. Uredniki Teja Horvat Mojca Fink Sanja Dimc Klemen Širok POSKUSIL/-A SEM Omleta Polnjena bombetka Kruhki z namazom iz oliv Tunin namaz s čebulo in kumaricami Kremna ribana kaša Prosena kaša Čokoladni gres Kruhki z gozdnimi sadeži Šnite z jagodami Testenine s paradižnikom, z baziliko in mocarelo Rižota z grahom, s koruzo in kozicami Testenine s pestom Riba v pivskem testu in krompir z blitvo Tortilja s piščancem in paradižnikovo omako Rižota s šparglji Tunine tortilje Solata Caprese Pannacotta s svežim sadjem Puding v kozarčku s sadjem Grški jogurt s sadjem in piškoti oreo