Stroški pridobivanja lesa na kmetiji - Medved, Mirko (Gozdarski vestnik, 1995)
V času socialistične ekonomije, visoke inflacije in nerealnih kreditnih pogojev nabava strojne opreme ni pomenila tako velikega poroblema kot danes, ko v Sloveniji uvajamo tržno-ekonomske odnose. Zaradi povprečno dokaj majhne gozdne in kmetijske posesti je oprema slabo izkoriščena. Prikazane so značilnosti(ne)racionalne uporabe strojne opreme in potreben čas za amortiziranje traktorjev na različno velikih posestih ob upoštevanju obsega proizvodnje v kmetijstvu in gozdarstvu. Prikazana je analiza materialnih stroškov in izkoriščenosti delovnih sredstev v procesu pridobivanja lesa za faze: sečnja, spravilo in prevoz.
Keywords: gozdarstvo; pridobivanje lesa; stroški; traktorji; zasebni gozdovi