Interfaces - Jauk, Werner (Muzikološki zbornik, 2007)
Vmesnik lahko razumemo kot (socialno) situacijo, v kateri prenešena informacija učinkuje in vpliva tako na pošiljalca kot tudi sprejemnika. Obstajajo indici, da bi lahko imeli glasbeno izvedbo za paradigmo takšne situacije. Tako kot je glasbena izvedba del komunikacijskega procesa, ki je formaliziran v glasbi sami, je vmesnik del komunikacijskega procesa, ki je formaliziran v nemehanični virtualni realnosti. Glasbena izvedba tako kot tudi vmesniki temeljijo na značilnem vedenju - s tem ko dajejo dostop, konstruirajo glasbo in virtualne realnosti. Takšne hipoteze so v članku razčlenjene na osnovi eksperimentalnih podatkov komunikacijskih procesov kot tudi teorij glasbe in umetnostnih medijev.
Keywords: digitalna kultura; ekspresivno vedenje; glasba; glasbena izvedba; music; virtualne realnosti; vmesniki