Geodetske in teoretične metode določanja pomikov s poudarkom na odkrivanju grobih pogreškov - Kovačič, Boštjan (Geodetski vestnik, 2004)
Na Fakulteti za gradbeništvo v Mariboru se v sodelovanju s podjetjem Geoin d.o.o. že dalj časa ukvarjamo z merjenjem in analizo pomikov na različnih konstrukcijah. V članku je predstavljena analiza analitično pridobljenih in izmerjenih vrednosti vertikalnih pomikov. Analitično pridobljene vrednosti so izračunane za posamezno vrednost obremenitve, predpisan in uporabljen gradbeni material (armatura, mikrovlakna), marko betona, itd. Z geodetskimi meritvami pa statične izračune preverimo in jih potrdimo. Pri meritvah težimo k nadštevilnim opazovanjem, zato bo v članku poudarek na metodi odkrivanja in eliminacije grobih pogreškov, ki vplivajo na končne rezultate.
Keywords: analiza rezultatov; geodesy; geodezija; meritve; metode; pomiki