Nomotehnika v gospodarski zakonodaji - Zima Jenull, Tadeja (Pravni letopis, 2019)
Prispevek obravnava pogled sodnika, ki odloča v gospodarskih sporih, insolvenčnih, nepravdnih in drugih gospodarskih postopkih ter mora pri svojem delu uporabiti več zakonov, na nomotehniko. Med vsemi pomembnimi načeli za pripravo predpisov, ki so določena v Resoluciji o normativni dejavnosti (ReNDej), je posebej poudarjeno načelo določnosti. Sodnik največkrat naleti na težavo, če nomotehnično niso usklajeni enaki pojmi v različnih pravnih besedilih. Pojasnjeno je, da mora sodnik v posamezni zadevi uporabiti več predpisov, ki se lahko medsebojno prepletajo in dopolnjujejo. Sodnikova naloga je, da vsak predpis razlaga ustavnopravno skladno. Predstavljeni so tudi pojmi nujne zadeve v insolvenčnih postopkih, kdaj je treba v postopku sodnega registra in pri začasni odredbi odločati hitro ter o katerih vrstah zadev odloča sodišče prednostno. Obravnavano je tudi razreševanje pravnih položajev, urejenih v različnih predpisih, ki različno urejajo ista ali primerljiva pravna dejstva ali razmerja. Opozorjeno je na razmerje med neposredno zahtevo podjemnikovih sodelavcev do naročnika po 631. členu Obligacijskega zakonika in razmerji s podizvajalci pri javnih naročilih po Zakonu o javnem naročanju. Poudarjeno je, da avtentična razlaga za sodišče ni zavezujoča. Posebna previdnost zakonodajalca pri spremembah zakona je potrebna, ko ta vpliva na pravni promet v stečajnih postopkih. Na koncu prispevka je poudarjeno, da mora različne pojme v zakonu (ZGD-1 in ZFPPIPP), ki bi morali biti
Keywords: gospodarsko pravo; overlapping legal content; principle of certainty; priority matter; Slovenian case law; sodna praksa; speed of the process; urgent