33SlovenSki čebelar 1/2016 letnik CXviii OBVESTILA ČZS Sodelovali so proizvajalci zaščitenih živil, kot so Belokranjska pogača, Bovški sir, Ekstra deviško oljč- no olje slovenske Istre, Idrijski žlikrofi, Jajca izpod kamniških planin, Kokošja jajca Omega +, Kranjska klobasa, Mohant, Piranska sol, Piščančje meso in iz- delki z navedbo vir Selena, Pivški piščanec z omega 3, Prekmurska gibanica, Prekmurska šunka, Prle- ška tünka, Ptujski lük, Štajersko prekmursko bučno olje, Zgornjesavinjski želodec, Siri brez konzervan- sov, Kraški med, Kočevski gozdni med in Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. V kosilo smo vključili tudi proizvajalce Kraške pancete, Kraškega pršuta in Kraškega zašinka. Slovenskega kosila so se udeležili številni pred- stavniki države, politike, gospodarstva, nevladnih or- ganizacij ter čebelarji. Po kosilu smo pripravili še skupno novinarsko konferenco o pomenu uživanja lokalno pridelane hrane za kmetijstvo, gospodarstvo, živilsko-predelo- valno industrijo in za zdravje. Na njej so sodelova- li: predsednik ČZS Boštjan Noč, državna sekretarka na MKGP mag. Tanja Strniša, predsednik KGZS Cvetko Zupančič, direktorica GZS dr. Tatjana Za- gorc in priznani etnolog dr. Janez Bogataj. Tanja Magdič, svetovalka JSSČ Fo to : M B V petek, 4. decembra 2015, je ob dnevu čebe- larskega turizma na ČZS že 10. leto zapored potekal posvet o tej temi. V želji, da bi apiturizem postavi- li na višjo raven, podeljujemo certifikate odličnosti, ki so označeni z eno, dvema ali tremi čebelicami – odvisno od ponudbe čebelarskega turizma. Te cer- tifikate je v zadnjih treh letih prejelo 33 ponudnikov apiturizma. Dva izmed njih sta tokrat tudi predstavi- la svojo dobro prakso, in sicer g. Franci Strupi, ki ima na Spodnjem Brniku kmečko čebelarski muzej, in g. Štefan Šemen, ki svojim obiskovalcem ponuja predstavitev čebelarstva z možnostjo vdihavanja ae- rosola iz panjev in nočitve za štiri osebe. Udeležen- cem smo predstavili tudi novo uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, ki je bila sprejeta julija 2015, ter pogoje in novosti na področju izstavitve računov in davčnih blagajn. Pripravili smo tudi okroglo mizo, na kateri smo predstavili vlogo apiturizma pri razvoju turizma kot gospodarske panoge v Sloveniji, dobre prakse in odzive iz tujine. Govorili smo tudi o tem, kakšne so posledice vključitve v apiturizem za čebelarja, ka- kšen je dober ponudnik in kaj od njega pričakuje- jo gosti. Okroglo mizo je vodila ga. Tanja Magdič, svetovalka za ekonomiko čebelarstva pri ČZS, JS- SČ, na njej pa so sodelovali: Maša Puklavec, vodja odnosov s tujimi javnostmi in komuniciranja na dru- žabnih omrežjih v STO, Franc Šivic, član komisije za čebelarsko kulturno dediščino pri ČZS, Tanja Arih Korošec, direktorica potovalne agencije Aritours, ApiRoutes, Blaž Ambrožič, ponudnik čebelarskega turizma, Simona Magdič, turistična vodnica, in Brane Borštnik, predsednik komisije za čebelarsko kultur- no dediščino pri ČZS. Sklepi okrogle mize so jasni. Čebelarski turizem je izjemno perspektivna turistična panoga, čaka pa nas še veliko dela. Pomembno je, Dan čebelarskega turizma Zmagovalni medenjak »Zlati medenjak iz medene kamrice« avtoric ge. Dagmar Gojčič in Sare Vanicke Gojčič Zmagovalci natečaja Zlati medenjak 2015 Fo to : M B Fo to : M B 34 SlovenSki čebelar 1/2016 letnik CXviii JSSČ, ČZS želi s tem obvestilom pri čebelarskih društvih in območnih čebelarskih zvezah preveriti po- trebo po izvedbi usposabljanj in svetovanj v organizaciji njenih svetovalcev specialistov s področja varne hra- ne, tehnologije in ekonomike čebelarjenja. V programu JSSČ kot tudi v programih PRO in ONS za leto 2016 je predvideno tudi določeno število posameznih uspo- sabljanj in svetovanj (v preglednici), ki bodo po nače- lu enakomerne zastopanosti območij potekala po vsej Sloveniji. Povratna informacija s terena nam bo poma- gala pri načrtovanju usposabljanj, zato vas vabimo, da svoje morebitne potrebe najpozneje do 15. januarja 2016 sporočite g. Marku Borku na e-naslov: marko. borko@czs.si ali po pošti na naslov ČZS. JSSČ UO ČZS je soglasno sprejel moj predlog, da dr. Petra Kozmusa predlagamo za podpredsednika svetovne čebelarske organizacije Apimondia. Vo- litve za podpredsednika Apimondie bodo čez dve leti v Turčiji. Do tedaj pa je naša naloga, da Petra čim bolje predstavi- mo »svetovni« čebe- larski javnosti! Boštjan Noč, predsednik ČZS Izobraževanja in usposabljanja svetovalcev specialistov v letu 2016 Dr. Peter Kozmus – kandidat ČZS za podpredsednika Apimondie! Fo to : I nt er ne t da različno turistično ponudbo povežemo z apituriz- mi, prav tako pa je pomemben tudi skupen nastop ponudnikov čebelarskega turizma na trgu. Le s sku- pnimi močmi nam bo uspelo, da bo tovrstni turizem v Sloveniji postal ena vodilnih in uspešnih turističnih panog. K temu bo brez dvoma pripomogla tudi po- buda za razglasitev svetovnega dne čebel, zato jo moramo dobro izrabiti! V okviru dneva čebelarskega turizma so bili razgla- šeni zmagovalci natečaja Zlati medenjak 2015. Nominacije za Zlati medenjak 2015 sta si prislužila: 1. mesto v kategoriji klasičnih oz. tradicionalnih me- denjakov – g. Franc Križan za »Tradicionalne mede- njake« in 1. mesto v kategoriji medenjakov z dodatki začimb in zelišč ter drugih naravnih sestavin – ga. Da- gmar Gojčič in Sara Vanicka Gojčič z medenjaki, ki sta jih poimenovali »Zlati medenjak iz medene kamrice«. V kategoriji inovativnih in sodobno oblikovanih mede- njakov komisija ni razglasila zmagovalca. Najvišje pri- znanje, plaketo »Zlati medenjak 2015« sta že drugo leto zapored prejeli ga. Dagmar Gojčič in Sara Vanicka Gojčič za »Zlati medenjak iz medene kamrice«. V okviru dneva čebelarskega turizma je bila raz- glašena tudi Čebelam najbolj prijazna občina 2015. Na podlagi ocen komisije so bile za ta na- ziv nominirane Občina Idrija (predlagatelj ČD Idri- ja), Mestna občina Ljubljana (predlagatelj ČD Urbani čebelar) in Občina Laško (predlagatelj ČD Laško). Zmagovalka natečaja je Občina IDRIJA. Tanja Magdič, svetovalka JSSČ Zmagovalka natečaja Čebelam najbolj prijazna občina 2015 je Občina Idrija. Predstavnik ČD Idrija Martin Kolenc (tretji z leve) ter predstavnica idrijske občine Karmen Makuc (četrta z leve). Fo to : M B OBVESTILA ČZS Tehnologija čebelarjenja Apitehnični ukrepi Delavnica za uporabo spletnih aplikacij za vnos in registracijo stojišč – SIRIS, GERK za upravljavce pašnih redov Tehnologija čebelarjenja z različnimi vrstami listovnih panjev Pridelava in predelava voska Ekonomika čebelarjenja Izdelava razvojnih načrtov Možnosti pridobivanja in črpanja nepovratnih sredstev Priprava čebeljih pridelkov za prodajo in čebelarska zakonodaja s področja prodaje in trženja Trženje čebeljih pridelkov in izdelkov Varna hrana Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu – OBNOVITEV Označevanje in tehnologija pridelave medu Označevanje in tehnologija pridelave cvetnega prahu Označevanje in tehnologija pridelave propolisa Svetovanje s področja varne hrane PRO in ONS Čebelje paše v Sloveniji Pomen in postopek izvajanja osnovne odbire kranjske čebele