Hot workability of 95MnWCr5 tool steel - Križaj, Ažbe (Materiali in tehnologije, 2011)
Raziskana je bila vroča preoblikovalnost orodnega jekla za delo v hladnem 95MnWCr5. Na termomehanskem simulatorju Gleeble 1500D so bili izvedeni tlačni preizkusi v temperaturnem območju 850-1150 °C in v območju hitrosti deformacije 0,001-10 sna{-1}. S padajočo temperaturo deformacije naraščajo vrednosti najvišjih deformacij in napetosti ter napetosti pri stabilnem stanju. Z uporabo sinushiperbolične Arrheniusove funkcije je bila izračunana navidezna aktivacijska energija za vroče preoblikovanje. Na celotnem temperaturnem področju ter za maksimume napetosti tečenja izračunana aktivacijska energija je 365 kJ molna{-1}. Na mapah učinkovitosti porazdelitve energije je le eno območje z največjim izkoristkom v območju 30-40 %, in sicer pri temperaturah v območju 960-1000 °C in hitrosti deformacije 1,0 sna{-1}.
Keywords: orodna jekla; vroče preoblikovanje; aktivacijska energija