Ustavnosodna presoja na področju individualnih delovnih razmerij - Korpič-Horvat, Etelka (Delavci in delodajalci, 2011)
Delodajalec lahko zbira, obdeluje in uporablja podatke, ki se nanašajo izključno na dejstva v zvezi z ugotavljanjem kršitve pravice iz delovnega razmerja zadržanosti od dela zaradi bolezni in poškodbe. Načini zbiranja podatkov morajo biti omejeni glede na prostor, čas, metode idr., da ne pride do prekomernega posega v ustavno varovano pravico zasebnosti in osebnostnih pravic delavca oziroma javnega uslužbenca.
Keywords: izredna odpoved; javna uprava; javni uslužbenci; odsotnost z dela; osebni podatki; varstvo podakov; zaposleni; zasebnost; zloraba; zloraba bolniške odsotnosti