Kako težavno je učiti mladino lepega vede- nja, ne ve samo šolnik v šoli, temveč tudi mati doma. Če ima mati več otrok, s«? prepo- gosto zgodi, da se ta ali oni otrok skoro sam od sebe lepo vede, medtem ko pri nekaterih otrokih nikak nauk nič ne zaleže. Otroka na- vadiš najprej lepega vedenja, če se tudi doma dosledno vljudno vedeš. Nekatere žene mislijo, da se je treba le*>o vesti samo v tuji družbi in da j>; treba biti > samo v družbi lepo oblečen, a doma -la ie • " j dovoljeno, češ: saj me nihče ne vidi n nihče j ne posluša. Tako naziranje je krivo. Tudi doma moramo biti obzirni in vljudni, da prihranimo svojcem neprijetnosti. Ženi, ki zmerom gleda na to, preide lepo vedenje v kri in meso in se ji ni treba bati, da je ne bi v tuji družbi kdaj ne- hote polomila s kakšno neumestno besedo. Podobno velja glede obleke. 2ena mora biti tudi doma zmerom čedno oblečena in v redu počesana. Ne gre za to, da nosiš doma kak- šne drage obleke, imaš lahko na sebi tudi čisto preprosto in v zdajšnih časih pogosto celo za- šito obleko, pa si vendar lahko čedno oblečena. To je prav za prav talent, saj se prepogosto Za kuhinjo Potica iz enotne moke je prav dobra. Se- veda moraš moko presejati in več kvasa ka- kor za belo moko je treba. Za nadev vzemi rožiče ali rozine ali pa jabolka, kar pač imaš. Rožični nadev napraviš iz rožične moke. ma- lo sladkorja in cimta. mleka in kakšne žlice smetane, če jo imaš. Za rozinov nadev po- trebuješ poleg rozin malo smetane, eno jaj- ce, malo sladkorja in cimta in drobtine. Sme- tano in jajce zmešaj in namaži testo, po vrhu pa potresi oprane rozine, cimet in drob- tine. Ce vsega tega nimaš, pa imaš morda jabolka. Za jabolčni nadev je treba jabolka naribati. Dodaš jim malo sladkorja in cimta, kar zadošča, če nimaš drugih dodatkov. Krompir pečen kakor zrezki. Krompir čim tanjše olupiš, da ga ne gre preveč v nič, zrežeš na debele kose, opereš in zaliješ z vodo toliko, da krompir komaj pokriva. Kuhani krompir odcediš, dobro zmešaš, osoliš, prideneš žlico smetane (ali primerno količino smetane v prahu), jajce (če ga imaš) in žlico kakršnekoli moke. Vse skupaj zmešaj v testo in oblikuj kupčke, te pa položi na namazano pekačo, po- tlači v zrezke in na obeh straneh lepo zapeci. Opozarjamo, da vodo, ki jo odliješ od krom- pirja, porabi za kakršnokoli juho. Bral sem v »Domovini«, kako koledujejo okoli Gorice, naj vam še sporočim, kakšna je navada koledovanja pri nas na Dolenj- skem. Koledovanje svetih Treh kraljev traja pri nas precej časa. Oblečejo se trije v bela oblačila in si denejo zlate krone na glave. Seveda zlata tudi ne sme manjkati na oble- ki. Eden drži v roki zvezdo, drugi škatlo za denar, tretji pa kadilnico. Ko pridejo v kakšno hišo, se ustopijo v vrsto in zapojo: »Ena zvezda pripeljala nas je v revni Betlehem. Tam v goščavi v majhni štali svetla lučka že gori. Tam Marija si povija lepo dete Jezusa K njej prisede, dete gleda sveti Jožef, starček siv. Z nogo giblje, dete ziblje, sveto dete Jezusa. dogaja, da je kakšna bogata žena doma tako nemogoče oblečena, da se mora kar skriti pred okusom preproste delavke, ki je prisiljena ce- neno se oblačiti. Vsaka žena mora gledati tudi na to, da =io njeni otroci zmerom čisti, ne pa samo takrat, kadar imaš obisk. Prav tako jih ne uči lenega vedenja šele takrat, kadar imaš tuje ljudi v hiši. Tako početje priča o zanikrnosti, kakor je | pač velika zanikrnost tudi to, da ne posprav- ljaš za otroki ali pa celo sama delaš babilon- sko zmešnjavo po sobah in kuhinji. Tak nered bi ti moral biti že sam po sebi neprijeten, ne pa, da se ga sramuješ šele takrat, kadar te tuj človek nenadno obišče. Na lepo vedenje je treba paziti tudi pri je- di. 2e majhnega otroka moraš navaditi, da bo lepo jedel in da ne bo cmokal in srkal ko puj- sek v hlevu. Daj mu sama dober zgled, pa bo otrok potreboval le malo opominjanja. Če si doma cela žena, ti to preide tako v kri in meso, da imaš dober nastop tudi v druž- bi. Ne smeš pa zamenjati lepo vedenje i slad- kim ali osladnim, ki je za družbo še neprijet- nejše kakor nevljudnost. Dana. Mešana zelenjava z grahom in rižem. Daj v kožico dve žlici masti in razbeli. Nato do- daj žlico drobno zrezane čebule in jo zaru- meni, pridem razrezan poparjen ohrovt. en razrezan korenček, dva na koščke zrezana krompirja, četrt litra na pol kuhanega graha (poleti zelenega graha) in malo karfiole. To prepraži. prideni tri osminke riža. premešaj zalij z vrelo slano vodo in pusti vreti. da je vse mehko. Stresi na krožnik in potresi z naribanim sirom Praktični nasveti Umazana radirka se da oprati. Včasih se nabere na radirki toliko umazanosti, da se od nje kar sveti S tako radirko ie moreš radirati. Če jo obrežeš, si napraviš samo ško- do. Boljše je, da jo opereš v precej topli vodi, v kateri si raztopila nekaj sode. čiščenje rokavic z milom. Če nimaš bencina, čistiš gladke rokavice z milom. Z debelim, meh- kim čopičem napraviš zelo gosto milno peno iz nastrganega glicerinovega mila in mlačne vo- de, odrgneš rokavice, ki jih raztegneš na prt ali oblečeš na roko, jih posušiš na soncu ali i pri topli peči in jih nato raztegneš. Usnjene i rokavice pa, ki niso preveč umazane, lanko | očistiš tudi suhe. Oblečeš jih na roko, odrg- . Vse smo dali Jezusu. Radi, radi bi še dali, prosimo pri vas za dar, saj smo sveti Trije kralji Gašper. Miha, Boltežar.« Ako pridejo bolj mladi kralji, pa zaoojo: »Prišli smo, prišli sveti Trije kralji. Našli smo, našli Jezusa v štali. Nima zibelke, nima posteljce, le uboge jaselce. Če boste kaj darovali, še druge bomo obiskali.« Tako romajo od hiše do hiše in dobij« lepe darove, ako lepo zapojo. No, navadno zapojejo lepe pesmice in jih radi poslušamo. B. S. neš s prav drobno suho glino, jih prav dobro otreseš in s suho flanelasto krpico ctrea z ze- lo drobnimi otrobi. Rdeča ruta varuje p« g. V nekem listu je bilo zapisano, da današni zdravniki spet kakor v starih časih priznavajo, da imajo barve pomen v zdravstvu. Tako pravi omenjeni list, da va- rujeta rdeča ruta in rdeč sončnik pred pe- gami. Fižol je tudi zdravilo. 2e stari Rimljani so ga uporabljali kot zdravilo pri raznih boleznih. Pravijo, da je treba na trde pekoče bule nave- zati vrečico oparjene fižolove moke, ki meči bulo in oblaži bolečine. Fižolova luščina ima snovi, ki učinkujejo ugodno na mehur in srce. Pri sladkorni bolezni, ki odvaja sladkor z vodo iz krvi, je dobro jesti stročji fižol. Fižolove luščine so dobre proti trganju in pešanju krvi in srca. Če odhaja od koga preveč vode, naj uživa fižol. Najboljše so prekljaste vrste fi- žola in med temi še posebno laški fižol. Domači zflravniK Na svežem zraku dihaj globoko, uiavo na- gni nazaj, vdihni zrak skozi nos, štej v mislih do tri in izdihni skozi usta. S tem si krepiš pljuča in utrjuješ zdravje. Med je nadomestek »a materino mleko pri dojenčkih. Otročičkom ga dajemo tako, da ga primešamo toplemu, vendar ne vro- čemu mleku. Sprva dvakrat dnevno prime- šamo po pol kavne žličke medu v skledici mleka. Čez nekaj dni dodamo že lahko po eno žličko in potem počasi povečujmo do- datek do ene velike žlice. Več med" bi otro- čičkom škodovalo. Dodati pa je med zmerom samo dvakrat dnevno, recimo enkrat dopol- dne in enkrat popoldne ob času, ki se ga stf>'no držite. Kako odpraviš bradavice. Mlade bradavice, ki so še majhne in ne preveč temne, odpraviš, če jih skozi dva tedna vlažiš s slino. Cvlažiti jih moraš dnevno čim pogosteje, če pa so že prestare, naj ti jih odpravi zdravnik s elek- triko. Druga sredstva proti bradavicam niso posebno priporočljiva. Povišana kvota za obvezno oddajo goveje živine Po naredbi Visokega komisarja z dne 19. julija lani o predpisih za klanje goveje ži- vine mora vsakdo, ki ima več kakor po civo glavi goveje živine po najmanj 70 kg, Jo 30. junija letos oddati 20 odstotkov žive tež? ži- vine, ki je nad 70 kg težka, pri če er vtl a stanje živine na dan 5. junija 1. 19i1-, v smi- slu takratne prijave. Smatrajoč za nvjno po- trebo, da se zagotovi preskrba pokra ' >.