Prikaz nominalizacije v razpoložljivih korpusih slovenščine - Mikolič Južnič, Tamara (Slavistična revija, 2016)
Prispevek je poskus širšega pregleda pojavljanja nominalizacije v slovenskem jeziku na podlagi korpusno osnovane primerjave izvirnih slovenskih besedil različnih žanrov in prevodov iz izbranih tujih jezikov (italijanščine, angleščine, nemščine, francoščine). Izkaže se, da je nominalizacija izrazito žanrsko in registrsko pogojen fenomen, ki svoje mesto najde v praktično vseh vrstah diskurza.
Keywords: corpus analysis; grammar; grammatical metaphor; korpusna analiza; nominalizacija; nominalization; Slovene; Slovene language; slovenščina; slovnica; slovnična metafora