Phytohaemagglutinin as a modelator of DNA repair measured by chromosome aberration analysis in micronucleus assay in ionizing radiation biodosimetry - Đurinec, Martina (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. Obstaja korelacija med sposobnostjo popravila poškodb DNK in sposobnostjo delitve celic. Zato je bil namen študije ugotoviti vpliv fitohemaglutinina (PHA) na sposobnost popravila DNK poškodb pri izoliranih humanih limfocitih, obsevanih z ionizirajočim sevanjem. Metode. Limfociti so biti izolirani na Fikol gradientu. Za obsevanje celic smo uporabili 60Co izvorproizvajalca Alcon. Celice so bile obsevane 1,24 minut pri sobni temperaturi, tako smo dosegli absorbirano dozo 2 Gy. Razlike v sposobnosti popravila DNA poškodb smo merili s številom kromosomskih aberacij in z mikronukleus testom 48 in 72 ur po PHA stimulaciji. Rezultati. Število dicentričnih in acentričnih kromosomov je bilo signifikantno povečano pri celicah, ki so bile stimulirane s PHA takoj po obsevanju, ne pa pri celicah, kjer smo dodali PHA 1, 2 ali 4 ur kasneje. Mikronukleus test ni pokazal signifikantnih razlik v distribuciji ne glede na čas dodanega fitohemeglutinina. Zaključek. Rezultati nakazujejo, da fitohemaglutinin ne vpliva signifikantno na popravljalne mehanizme DNK.
Keywords: celice; Chromosome Aberrations; DNA; DNA Damage; DNA Repair; DNA, obnova; DNA, poškodba; Drug Effects; Fitohemaglutinini; kromosomi; Kromosomske aberacije; Limfociti; Lymphocytes; Micronucleus Tests; Mikronukleusni testi; obsevanje; Phytohemagglutinins; poškodbe; Radiation Effects; Radiation, Ionizing; Sevanje ionizirajoče