------ 34 ------ Kmetijske raznoterosti. Šota — sredstvo za dolgo ohranitev sadja. Važno je, če moremo sadje nepokvarjeno ohraniti čez zimo, do pozne spomladi. To se dozdaj ni lahko moglo, ker se ni poznalo sredstva, s katerim bi se to dalo doseči. Sedaj se pa poroča, da je neki Francoz imenom Rossignol iznašel, da je šota posebno dobro sredstvo za ohranitev saija V sod, zaboj, ali kako drugo enako posodo dene se najprve plast stolčene in dobro presejane šote, na to se položi plast sadja, na sadje zopet plast šote, na šoto zopet sadje itd. tako, da je vrhna plast šota. Tako je Rossignol poskusil prvič jeseni I. 1893.; pustil je zaboje do oktobra minolega leta v nezakurjeni shrambi stati, tako, da je bilo sadje izpostavljeno tudi največjemu mrazu januvarija meseca minolega leta. Ko je pred kratkim odprl zaboje, videlo se je, da sadje ni ničesar zgubilo na vnanjosti in vrednosti, bilo je popolnoma ohranjeno in tudi mraz mu ni nič škodoval.