Optimization of accelerated solvent extraction (ASE) of silver fir wood (Abies alba Mill.) - Keržič, Eli (Les (Ljubljana), 2019)
Kvalitativna in kvantitativna analiza ekstraktivov iz lesa je v veliki meri odvisna od učinkovitosti uporabljene ekstrakcijske metode. Cilj te študije je bil uporabiti sistem za pospešeno ekstrakcijo ASE 350 za pridobivanje hidrofilnih ekstraktivov iz lesa bele jelke (Abies alba Mill.) ter optimizirati protokol ekstrakcije. Drevesa bele jelke so bila posekana v gozdovih Kočevske Reke. Izolirane in zmlete vzorce beljave, jedrovine in grč smo ekstrahirali z ASE 350 z vodo, etanolom (95 % aq), acetonom (95 % aq) in etil acetatom. Določili smo število ekstrakcijskih ciklov. Semi-kvantitativno analizo ekstraktov smo izvedli z UV/Vis spektrofotometrijo, kvalitativno analizo pa s HPLC. Najučinkovitejše topilo za ekstrakcijo fenolnih komponent iz jedrovine je bil etanol (95 % aq), v primeru beljave je bila to voda, pri grčah pa aceton (95 % aq). Za učinkovito ekstrakcijo z uporabo ASE 350 pri 100 °C in 103,42 bar sta bila potrebna le dva 5-minutna ekstrakcijska cikla.
Keywords: Abies alba; accelerated solvent extraction; bela jelka; chromatography; hidrofilni ekstraktivi; hydrophilic extractives; kromatografija; les; pospešena ekstrakcija s topili; silver fir; UV/Vis; wood