Argumentellipse in der "weichen" Nachricht im Deutschen und im Slowenischen - Krevs Birk, Uršula (Linguistica (Ljubljana), 1998)
Elipsa argumenta v "mehki" vesti v nemščini in slovenščini. Elipsa argumenta je v članku prikazana primerjalno s skladenjskega in besediloslovnega vidika. Besedilno vpetost slipse argumenta, tj. izpusta dopolnila, je mogoče opredeliti glede na določnost oz. nedoločnost nezasedenega mesta. Ta lastnost elipse argumenta razkriva referenco mesta izpusta in tako kaže na povezavo eliptične skladenjske strukture z besedilom. Pozornost raziskave jer bila nadlje usmerjena v besedilno vrsto "mehka" vest, v kateri želi pisec besedila poleg posredovanja informacioj usmeriti bralčevo pozornost tudi na jezikovno oblikovanost besedila in ga z retoričnimi figurami, jezikovnimi igrami ipd. zabavati. Analiza primerov elips argumenta iz "mehkih" vesti v nemški in slovenski športni reviji je pokazala, da se prazna mesta navezujejo na različne elemente v jezikovnem in situacijskem sobesedilu. Takšne določne elipe argumenta so lahko učinkovito sredstvo za tvorbo koherence besedila. Hkrati pa prispevajo izpusti obveznih in neobveznih dopolnil k sproščeni oblikovanosti besedila, ki je besedilni vrsti "mehka" vest pričakovana.
Keywords: besedilne vrste; elipsa (lingvistika); German; nemščina; skladnja; Slovene; slovenščina; syntax; tekstna lingvistika