Zgodba nesrečne Lepe Vide v sodobni slovenski dramatiki - Terseglav, Marko (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Ze v 19. stoletju je slovenska ljudska balada o Lepi Vidi dobila prvi literarni odmev in preinterpretacijo, kar se ponavlja vse do danes. Članek se ukvarja le z dramskimi besedili o Lepi Vidi, a se pri tem omejuje na tri drame iz 20. stoletja, ki se zdijo avtorju najbolj tipične, čeprav so si po svoji idejnosti precej nasprotne. Gre za dramska besedila Ivana Cankarja, Rudija Šelige in Matjaža Kmecla.
Keywords: slovenske ljudske legende; Lepa Vida; slovensko ljudsko slovstvo